Европейската агенция по лекарствата уверява - ползите от ваксините срещу

...
Европейската агенция по лекарствата уверява - ползите от ваксините срещу
Коментари Харесай

17 милиона са ваксинирани с Астра Зенека, случаите на тромбози са 37

Европейската организация по медикаментите твърди - изгодите от имунизациите против COVID-19 на " Астра Зенека " са повече от рисковете от нея. Официалната позиция на организацията обаче ще бъде оповестена в четвъртък. Това се случва на фона на възходящия напън от страните от Европейския съюз към регулатора да даде ясно мнение за използването на препарата.

До момента 11 страни от Европейския съюз стопираха краткотрайно имунизацията с " Астра Зенека ". Сред тях са най-големите страни-членки Германия и Франция, а последно такова решение през днешния ден взеха Словения и Швеция.

Други като Австрия и Балтийските страни стопираха единствено избрани партиди от оксфордската ваксина. Това стана след известия за съмнителни случаи на умряли в разнообразни страни, само че без потвърдена връзка с имунизацията.

По данни на " Астра Зенека ", от 17 милиона имунизирани с нейния препарат, случаите на тромбози са 37.

Според Европейската организация по медикаментите към този момент няма доказателства за връзка сред имунизациите и възникването на тромбози, само че случаите се преглеждат поотделно. Научно обоснованата оценка на регулатора ще се основава на обстоятелства, подчертаха от организацията.

" Пандемията от COVID-19 е световна рецесия с опустошително влияние върху обществената сфера, стопанската система и опазването на здравето и голямо задължение за здравните системи на Евросъюза. Ваксините против COVID-19 оказват помощ за отбраната на хората от заболяването, изключително медиците и уязвимите групи, като възрастните хора и хронично болните. Това е доста значим аспект в процеса на оценяване на изгодите и рисковете. Докато следствието продължава, ние оставаме твърдо уверени, че изгодите от имунизацията " Астра Зенека " в предпазването от COVID-19 и намаляването на риска от постъпване в болница, надвишават рисковете от странични резултати ", съобщи Емър Кук, шеф на Европейската организация по медикаментите.

До момента в Германия са сложени повече от 8 милиона дози от ваксини против COVID-19. В Австрия и Чехия те са близо милион, а в Словения и Хърватия има към 300 хиляди сложени дози.

Общо по света са сложени 359 милиона дози в 100 страни. Най-много от тях в Съединените щати - повече от 107 милиона дози.

На равнище Европейски съюз договарянията с фармацевтичните компании води Европейската комисия. На всяка страна-членка се поставя квота от общите поръчки в сходство с популацията ѝ. Отделните страни обаче показват дали избират избрана ваксина и какви количества желаят. Тези количества може да се трансформират при потребност и след сделка с други страни.

По света най-използвана е имунизацията на " Пфайзер " - в 72 страни. С една по-малко са страните, където имунизират с " Астра Зенека ". Следват " Модерна " - 32 страни, " Синофарм " - 19 и " Спутник V " - 18 страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР