Европейската агенция по лекарствата (EMA) работи за евентуално разрешаване за

...
Европейската агенция по лекарствата (EMA) работи за евентуално разрешаване за
Коментари Харесай

Комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип - най-рано догодина

Европейската организация по медикаментите (EMA) работи за вероятно разрешаване за приложимост на приспособени ваксини през септември. Това съобщи изпълнителният шеф на Изпълнителна организация по медикаментите Богдан Кирилов в изявление - част от акцията " Плюс мен " на Министерството на здравеопазването за разпространение на изгодите от имунизацията против COVID-19.

Той изясни, че фирмите производители организират предклинични и клинични изпитвания на разнообразни разновидности на имунизациите - моновалентни, бивалентни, както и разнообразни комбинации на подвариантите на Омикрон.

По думи на Богданов все още най-вече данни има за приспособени ваксини по отношение на подварианта ВА.1 на Омикрон, като се чака в началото точно тези ваксини да получат позволение за приложимост, а след това и такива по отношение на ВА.4 и ВА.5.
 В 1/3 от страната още веднъж се вкарват Коронавирус ограничения от понеделник
В 1/3 от страната още веднъж се вкарват Коронавирус ограничения от понеделник

Засега това са областите София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник

На този стадий обект на оценка от ЕМА са данните за приспособени ваксини на двете позволени за приложимост РНК ваксини, от които България чака доставки септември, уточни шефът на ИАГ.

Той е безапелационен, че даже при нововъзникващите разновидности на ковид позволените за приложимост ваксини не престават да са високоефективни за попречване на хоспитализация, предотвратяване от тежко протичане на болестта и гибел.

Богданов изясни, че финалната оценка на ЕМА и на лекарствените регулатори отвън Европейски Съюз ще покажe доколко новите приспособени ваксини ще показват по-висока успеваемост по отношение на употребяваните все още.
 Европейски Съюз предлага втори бустер против COVID-19 за хората над 60 година
Европейски Съюз предлага втори бустер против COVID-19 за хората над 60 година

Заради нов скок на новозаразените в цяла Европа

Според него ранното от наличните все още ваксини в Европейски Съюз е извънредно значимо за най-рисковите групи, за попречване на тежко заболяване и опазване на потенциала на здравната система.

Такъв метод би имал максимален резултат в страни като България, където вълната BA.4/5 стартира и към момента не е достигнала своя връх, уточни той, като стимулира мнението си и с обновените рекомендации на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите и Европейската организация по медикаментите.

Двете институции удостоверяват, че хората на възраст над 60 години и медицински уязвимите популации остават изложени на най-голям риск от тежко протичане на болестта , а по-ниският брой на лица със приключен имунизационен курс у нас по отношение на останалите страни от Европейски Съюз дефинират нуждата от продължение на акцията за първична имунизация и приложението на първа бустер доза, за бъде предпазена оптималната част от популацията.

Относно упованията, че през есента на пазара към този момент ще има и комбинирана ваксина против COVID-19 и грип, шефът на ИАЛ посочи, че изпитванията на подобен препарат са на доста ранен стадий и не се чака такава да бъде налична до края на 2022 година
 По-силни против COVID-19: Бустер за ефикасен имунитет
По-силни против COVID-19: Бустер за ефикасен имунитет

Не допускай случайността да диктува твоето здраве!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР