Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча да се разреши за

...
Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча да се разреши за
Коментари Харесай

Ваксината на Janssen става четвъртата разрешена в Европа

Европейската организация по медикаментите (EMA) предложи да се позволи за приложимост в Европейски Съюз имунизацията против Covid-19 на фармацевтичната компания Janssen, която е поделение на американската Johnson & Johnson. Така Европа ще разполага към този момент с 4 ваксини откакто по-рано бяха позволени и препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca.

Ваксината на Janssen също като AstraZeneca е основана на технологията, употребяваща вирусен вектор. Основното ѝ преимущество е, че е еднодозова , т.е. се ползва единствено в една доза, а не както всички досегашни – в две. България е поръчала от нея 2 млн. дози , които ще са задоволителни за имунизацията на 2 млн. души, а първите колета от нея се чака да стартират да идват през април., която е избрана за координатор на процеса по разпределение на количествата сред държавите-членки. Причината е, че в началото страната ни се беше отказала от тази ваксина и се включи на по-късен стадий със поръчка за количества от нея.

Засега не ясно по кое време какви количества можем да чакаме от имунизацията на Janssen, само че преди дни компанията заяви, че може да има компликации с обезпечаването на контрактуваните с Европейски Съюз 55 милиона дози през второто тримесечие на годината .

След задълбочена оценка Комитетът за хуманни медикаменти (CHMP) на ЕМА стигна до консенсус, че данните за имунизацията са надеждни и дават отговор на критериите за резултатност, сигурност и качество.

" С това последно позитивно мнение управляващите в Европейския съюз ще имат още една опция да се борят с пандемията и да защитят живота и здравето на своите жители ", сподели Емер Кук, изпълнителен шеф на EMA, акцентирайки, че това е първата еднодозова ваксина.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР