Европейската агенция по лекарствата (EMA) предупреди, че преместването на централата

...
Европейската агенция по лекарствата (EMA) предупреди, че преместването на централата
Коментари Харесай

9 от 10 служители на ЕМА биха напуснали, ако се премести в София, Букурещ или Варшава

Европейската организация по медикаментите (EMA) предизвести, че преместването на централата й от Лондон поради Брекзит крие опасности от съществени земетресения в работата й.

Допитване измежду чиновниците посочило, че над 70 на 100 от личния състав би напуснал, в случай че организацията се реалокира в 8 от 19-те градове претенденти за неин хазаин. Градовете не се загатват поименно. Според списание Politiko най-предпочитана била кандидатурата на Амстердам, следвана от Виена и Барселона. 9 от всеки 10 интервюирани дали отговор, че по-скоро биха напуснали организацията, вместо да се реалокират в Букурещ, Варшава или София.

" Това значи, че организацията не би могла да действа, което ще има значими последствия върху публичното здраве в Европейски Съюз ", показва от ЕМА.

Мястото на новото седалище на ЕМА ще бъде гласувано на 20 ноември. Служителите няма да имат думата в гласуването. Градът хазаин ще бъде избран от министри на страните членки. Това би трябвало да стане на база справедливи критерии като: подобаваща постройка, задоволително огромно хотелско настаняване, комфортни връзки с летище, просветителна инфраструктура за децата на чиновниците и други

Според профилирания уебсайт BioWorld за доста от чиновниците на ЕМА тези критерии не са задоволителни. Съществували да вземем за пример опасения по отношение на свободите на хората с нетрадиционна полова ориентировка. Сайтът цитира писмо на така наречен ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални) чиновници до ръководителите на Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската комисия, в което се показва, че някои от страните претенденти за семейството не признават гей браковете и гей партньорствата. " В резултат на това ЛГБТ-служителите могат да бъдат лишени от свои съществени права, свързани с брака или регистрирането на партньорства ", пишат те.

Сайтът показва, че страните кандидатки, които не са узаконили гей браковете, са България, Словакия, Полша и Румъния. В Италия и Гърция браковете сред гейове не са разрешени, само че се записват цивилен партньорства.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР