Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде положително становище за две

...
Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде положително становище за две
Коментари Харесай

Повод за радост в ЕС заради две нови терапевтични средства срещу COVID-19

Европейската организация по медикаментите (EMA) даде позитивно мнение за две средства за лекуване против COVID-19 — Ronapreve и Regkirona. В рамките на тактиката на Европейски Съюз за лечебните средства против COVID-19 те се дефинират от Комисията като обещаващи лечебни средства. И двете са за лекуване по време на ранните стадии на инфекцията и са на основата на антивирусни моноклонални антитела.

Комисарят по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакиду приветства този важен прогрес по Стратегията и съобщи: На фона на повишението на случаите на зараза с COVID-19 в съвсем всички страни членки е успокояващо, че има към този момент много разработващи се обещаващи средства за лекуване. Това и е част от нашата тактика за лечебните средства против COVID-19. Правим значима крачка напред към задачата до края на годината в Европейски Съюз да има позволени до пет нови средства за лекуване.

Ваксинацията си остава най-важното оръжие за битка с COVID-19, за отбрана от инфекцията, от хоспитализация, загуба на човешки живот и дълготрайни последствия от болестта. Въпреки че Европейски Съюз е с една от най-високите степени на имунизация в света, хората ще не престават да се разболяват и да се нуждаят от безвредно и дейно лекуване за битка с инфекциите. Ще има потребност и от възстановяване на прогнозите освен за по-бързо възобновяване, само че и за оцеляване.

В рамките на нашата тактика за лечебните средства ние също по този начин оказваме поддръжка на страните членки за достъп до нови медикаменти посредством взаимни публични поръчки на Европейски Съюз. До момента към този момент има две подписани съглашения за възлагане на публични поръчки и понастоящем се водят договаряния за още лечебни средства против COVID-19, които са подложени на оценка от EMA. Държавите членки към този момент могат да разчитат на нашия контракт за 55 000 курса на лекуване с Ronapreve. Към днешна дата EMA прави оценка на още шест медикаменти, за които скоро би могло да бъде получено позволение, при изискване че окончателните данни потвърдят качеството, сигурността и ефикасността им. Този бърз прогрес по амбициозната ни тактика за лечебните средства демонстрира на какво е кадърен един мощен Европейски здравен съюз.

Начинът, по който се развива обстановката с пандемията в целия Европейски Съюз, демонстрира какъв брой нестабилна остава тя и какъв брой значимо е пациентите с COVID-19 да имат достъп до безвредно и дейно лекуване. Това, което обаче демонстрира тя още по-недвусмислено, е, че би трябвало да продължим акцията за имунизиране, изключително в страните членки с по-нисък % на имунизация. Ваксинирането е единственият метод за предварителна защита и за излаз от рецесията.

Стратегията на Европейски Съюз за лечебните средства има за цел съставянето на необятен набор от лечебни средства против COVID-19 с желанието да бъдат обезпечени три до пет нови лечебни средства до края на годината. Стратегията обгръща цялостния витален цикъл на медикаментите, като се стартира от научните проучвания, развойната активност, избора на обещаващи претенденти, бързото регулаторно утвърждение, производството и разпространяването и се стигне до крайната приложимост.

Първият лист с пет обещаващи лечебни средства беше оповестен през юни 2021 година През октомври 2021 година Комисията реализира прогрес по едно от основните дейности, като сътвори набор от 10 евентуални лечебни средства против COVID-19. Изготвеният лист е въз основа на самостоятелни научни мнения и в него са включени претенденти за средства за лекуване, които има възможност да бъдат позволени, което значи, че ще бъдат налични на европейския пазар. Ако тяхната сигурност и успеваемост бъдат доказани от Европейската организация по медикаментите, тези лечебни средства ще предложат допустимо най-бързо лекуване на пациентите в целия Европейски Съюз. През юни 2021 година Ronapreve и Regkirona бяха включени в листата на Комисията с пет обещаващи лечебни средства, а през октомври 2021 година за тях бе подадено заявление за позволение за търговия. С координирания си метод на нивото на Европейски Съюз за по-добра отбрана на здравето на жителите в Европейски Съюз Стратегията спомага за основаването на мощен Европейски здравен съюз; с помощта на нея Европейски Съюз и неговите страни членки са по-добре готови да предотвратяват бъдещи пандемии и да се оправят с тях, а с нея също по този начин се усъвършенства издръжливостта на европейските здравни системи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР