Европейска държава прие условията на Газпром за начина, по който

...
Европейска държава прие условията на Газпром за начина, по който
Коментари Харесай

Словакия откри сметка в рубли за руския газ

Европейска страна одобри изискванията на " Газпром " за метода, по който ще заплаща за съветския газ.

Словашката газова компания SPP отвори сметка в рубли в " Газпромбанк " и заяви, че е платила в евро за доставката на съветски природен газ и по този начин на процедура одобри настояването на Москва за схемата на заплащанията по доставките на синьо гориво, съобщи Ройтерс.

Европейската комисия разгласи, че страните членки могат да продължат да купуват съветски природен газ, без да нарушават глобите против Русия. Същевременно Брюксел предложи да не се отварят сметки в рубли в " Газпромбанк ", както желае Кремъл, само че не сподели категорично, че това нарушава наложените наказания.

От словашката компания SPP оповестиха, че им е издадена фактура в евро, а превалутирането в рубли се прави в този миг и е отвън контрола на Братислава.

От " Газпром " отхвърлиха коментар. Вчера съветският вицепремиер Александър Новак съобщи, че половината от 54-те клиенти на " Газпром " към този момент са разкрили сметки в рубли в " Газпромбанк ".

SPP е главният вносител на газ в Словакия и обезпечава към 60% от вътрешното ползване.

Италианският енергиен колос ENI SpA заяви във вторник, че краткотрайно открива две сметки - една в евро и една в рубли, в " Газпромбанк ", само че добави, че прави това превантивно.

Компанията съобщи, че е направила това като защитна мярка, като се има поради, че заплащанията на съветския газ ще бъдат дължими през идващите няколко дни.

Контролираната от страната ENI съобщи, че решението й е взето в съгласие с италианското държавно управление и в сходство с рамката на наказания по отношение на Русия.

Към вторник " Газпром износ " и съветските управляващи потвърдиха, че фактурирането и заплащането към момента ще се правят в евро. След това клирингова къща в Москва ще конвертира сумата в рубли в границите на 48 часа, се споделя още в изказването на италианската компания.

От ENI обявиха, че съгласно настояването на Европейската комисия, е прецизирала с " Газпром " през цялото време, че смята отговорностите си за изпълнени при трансфериране на сумата в евро, написа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР