Европейска банка се е съгласила да извърши плащане за транзита

...
Европейска банка се е съгласила да извърши плащане за транзита
Коментари Харесай

Ройтерс: Европейска банка се е съгласила да обработва транзитни плащания на руски нефт за Централна Европа

Европейска банка се е съгласила да извърши заплащане за преноса на съветски петрол през Украйна, оповестиха словашката рафинерия Slovnaft и различен осведомен източник. По този метод се отстранява повода за спрените предходната седмица доставки на петрол за Централна Европа, оповестява Ройтерс.

Ако заплащането бъде доказано от всички страни, то ще стане стъпка към възобновяване на петролните потоци към Чехия след едноседмичното спиране и ще сътвори условия за бъдещи заплащания за пренос към района.

Във вторник съветският монополист „ Транснефт ” заяви, че от 4 август са спрени доставките по тръбопровода " Дружба " за Чехия, Унгария и Словакия, защото западните наказания са попречили на заплащането на директните такси от Москва за Украйна.

Потоците за Унгария и Словакия бяха обновени в сряда, откакто унгарската рафинерия MOL и словашкото ѝ поделение Slovnaft откриха заобиколен вид, като сами заплатиха таксата на украинската директна компания Ukrtransnafta, само че доставките за Чешката република не бяха обновени.

" По наша информация банката е преразгледала в началото блокираното заплащане сред директните компании за директната такса и в последна сметка го е приела ", съобщи представителят на Slovnaft Антон Молнар.

" Това удостоверява, че основаната по този метод рамка е функционална и може да бъде дълготрайно решение ", сподели той.

Друг източник, осведомен с въпроса, съобщи, че заплащането е било деблокирано от основаната в Нидерландия банка ING и че потоците към Чехия би трябвало да се възобновят до събота.

ING отхвърли да разяснява тематиката, посочи Ройтерс.

Държавите от Централна Европа са отчасти подвластни от съветския петрол и в огромна степен от съветския газ и са си обезпечили изключения от идната възбрана на Европейския съюз за импорт на съветски нефт, до момента в който не приспособят транспортните си направления и рафинериите си за различен петрол.

Чешката петролна рафинерия ORLEN Unipetrol, поделение на полската PKN Orlen, отхвърли да разяснява.

Чешката компания за пренос на нефт MERO, която ръководи чешката част на петролопровода " Дружба ", съобщи, че не разполага с информация за положението на заплащането.

В четвъртък ръководителят на MERO Ярослав Пантучек съобщи, че чака потоците към Чешката република да бъдат обновени в петък или събота, откакто въпросът с заплащането бъде решен, макар че допусна, че PKN може да извърши заместващо заплащане, сходно на MOL, което PKN отхвърли да удостовери. /БГНЕС

Прага / Чехия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР