Европейската комисия реши да предяви иск срещу Полша пред Съда

...
Европейската комисия реши да предяви иск срещу Полша пред Съда
Коментари Харесай

ЕК ще съди Полша заради неспазване на върховенството на закона

Европейската комисия реши да предяви иск против Полша пред Съда на Европейски Съюз с искане за ускорена процедура по отношение на новия режим за дисциплинарните производства против полските съдии.
Според Брюксел режимът на дисциплинарните производства в Полша нарушава независимостта на правосъдната власт на полските съдии и не обезпечава нужните гаранции за отбрана на съдиите от политически надзор. Съдиите не са защитени от политически надзор и е нарушена независимостта на правосъдната власт.
Полското законодателство разрешава съдиите в елементарните съдилища да бъдат подложени на дисциплинарни следствия, процедури и наказания въз основа на наличието на техните правосъдни решения, Новият полски режим на дисциплинарните производства не подсигурява независимостта и безпристрастността на състава на Върховния съд, състоящ се единствено от съдии, определени от Националния правосъден съвет, който от своя страна се назначава политически от полския парламент (Сейм).
През април Европейска комисия стартира процедура против Полша, само че в следствие Варшава не съумя да разсее опасенията.
Принципите на правова страна са едни от общите полезности, на които се основава Европейският съюз. Съгласно Европейските контракти страните членки, би трябвало да подсигурява зачитането на правилата на правовата страна като съществена полезност на Съюза и да следи за съблюдаването на законодателството, полезностите и правилата на Европейски Съюз.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР