Европа за нас не е чужбина, ние сме пълноправни членове

...
Европа за нас не е чужбина, ние сме пълноправни членове
Коментари Харесай

ДПС разяснява: Какви са промените, които предлагат в Конституцията?

Европа за нас не е чужбина, ние сме пълноправни членове на Европа. Темите, които са вътрешни за България са и тематики на целия Европейски съюз. България има някои свои тематики, които ние ги разясняваме и е време да се търси консенсус, с цел да се осъществят тези промени. Говори се за антикорупционно законодателство, само че някои политици го схващат по метод, че в съответни самостоятелни комисии и органи би трябвало да назначат свои хора. И единствено поради назначението на свои хора да се трансформират цели закони, с цел да може управленията да се подменят със " свои хора " на властимащи. Това разяснява ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в Брюксел.

Лидерът на Движение за права и свободи се срещна с Вера Йоурова, зам. - ръководител на Европейската комисия по полезности и бистрота.

Във вторник, 1 февруари 2022 година, Мустафа Карадайъ ще е на посещаване в централата на партия АЛДЕ в Брюксел и ще има среща с народни представители от Република Северна Македония.

Той разяснява и плана за промени в Конституцията, който Движение за права и свободи е изготвил. По думите на партията те ще вземат участие интензивно в конституционната промяна. Това е един от главните целите и на ръководещата коалиция, само че коментираните от тях промени са свързани главно с прокуратурата и Висшия правосъден съвет.

" Успяхме за всяка една концепция да забележим погледа на Брюксел, пък и за обособените страни, за нас бяха потребни тези мнения. Предлагаме Висшият правосъден съвет да се раздели на 4 елементи. Висш съвет на съдиите, една от рекомендациите на Венецианската комисия се споделя, че съдиите би трябвало да са повече от половината. Предложихме от тези 13 7 да се избират от Съдийската гилдия и 6 от Народното събрание с болшинство 2/3. Чувам и за публичния надзор върху Прокуратурата. Там вършим противоположното предложение. В нашите оферти е включено членовете по Право, които са във Висш съдебен съвет да не вземат участие на съответните препоръки ", сподели още той.

" Въвеждаме фигурата на проверяващия прокурор за основния прокурор. За другите двама висши магистрати ръководителя на Върховен касационен съд и Върховен административен съд следствието може да се организира от прокуратурата, само че дискомфорта е за следствието на основния прокурор, в случай че го проверява зависещ. Там предвиждаме да е прокурор, определен на чоп, чийто кариерно развиване да не зависи от основния прокурор и по-късно делото да премине във Върховния касационен съд ", добави Карадайъ.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР