Европа все още е залята от втечнен природен газ (LNG)

...
Европа все още е залята от втечнен природен газ (LNG)
Коментари Харесай

Европа все още е залята от втечнен природен газ

Европа към момента е залята от полутечен природен газ (LNG) макар срутва на референтните цени, защото търсенето в Азия остава едва, оповестява Блумбърг.

Преди няколко седмици стана по-изгодно да се доставя полутечен природен газ от Съединени американски щати в Азия, в сравнение с в Европа, само че тази ценова награда се оказа незадоволителна, с цел да се пренасочат товарите отвън остарелия континент, който беше наводнен с LNG през последните месеци.

Около 68% от втечнения природен газ, изнесен от Съединени американски щати предходната седмица, е ориентиран към Европа, до момента в който 27% са на път за Азия, съгласно Лора Пейдж, старши анализатор във компанията за данни и разбори Kpler. Въпреки спекулациите, че търсенето в Азия ще нарасне, откакто Китай анулира строгите си Covid ограничавания, повторното отваряне на страната беше неравномерно, коронавирусните инфекции към момента са необятно публикувани и следва Лунната Нова година, когато бизнесът на процедура стопира да работи.

" Като погледнем цените на LNG в Китай, което е добра индикация за промишленото търсене – то понижава, към момента няма възобновяване на интензивността ", сподели Арун Тура, анализатор в Блумбърг. " Първо би трябвало да се премине през идния празничния сезон в Китай ".

Междувременно газовите фючърси на нидерландския хъб TTF стартираха днешната търговия на равнища към и под 70 евро за мегаватчас - без основна смяна от началото на годината, която те за малко паднаха към равнищата от 63-64 евро/MWh за пръв път от ноември 2021 година

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)



Доставките на полутечен природен газ за Европа помогнаха за облекчение на енергийната рецесия тази зима, откакто съветските тръбопроводни доставки понижиха мощно. Но даже когато търсенето е едва и на двата континента, Европа от дълго време се счита за пазар от последна инстанция, като търговците имат положителни шансове да намерят купувачи в Испания, Франция или Обединеното кралство, където има обширна инфраструктура за импорт и търговски центрове.

Запасите от газ в Азия, както и в Европа, сега са солидни, до момента в който времето не е задоволително студено, с цел да усили потреблението. Много зависи от температурите през останалата част от зимата в двата района и от индустриалното търсене в Китай на фона на излизането му от Covid-19. Търговците на полутечен газ, които обмислят пътешестване от най-малко 20 дни от Съединени американски щати до Азия, би трябвало да са сигурни в благонадежден пазар.

" Ако има ненадейно захлаждане в Азия, доста количество спот товари може да се отклони от Европа, само че към момента няма признаци за по-студено време там. Няма да видите доста повишение на азиатско търсене, в случай че цените не паднат до 15-18 $ за милион английски топлинни единици ", уточни Арун Тура.

Със сигурност вносът на LNG в Европа понижа през последните седмици, отразявайки слабото ползване и падащите цени, само че към момента е над сезонната норма. Въпреки това банката Morgan Stanley, която понижи на половина прогнозата си за цените на газа, сподели, че европейските цени не би трябвало да са покрай рекордните върхове от предишния август, с цел да привлекат доставки на полутечен газ.

Има известни отклонения на доставките, демонстрират данните от следенето на корабите. Един транспортен съд с LNG наподобява пренасочва маршрута си от Северозападна Европа към Азия, а през предходната седмица различен смени дестинацията си, с цел да плава към Турция вместо към Обединеното кралство.

Но доста танкери остават покрай Западна Европа - позициониране, което също по този начин ще им помогне, откакто значимото оборудване за полутечен природен газ Freeport в Съединени американски щати в последна сметка бъде рестартирано.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР