Европа внесе рекорден обем втечнен природен газ през януари, като

...
Европа внесе рекорден обем втечнен природен газ през януари, като
Коментари Харесай

Европа купи рекордно количество втечнен газ

Европа внесе рекорден размер полутечен природен газ през януари, като по този начин континентът се пробва да откри опция на синьото гориво от " Газпром " при положение на форсмажорни условия, написа вестник " Комерсант ".

На 28 януари вносът на полутечен газ в Европа за денонощие е бил 334 млн. куб. м, т.е. надминава, въпреки и с малко, върхът за импорт за денонощие от ноември 2019 година (329 млн. куб. метра).

Според предварителните резултати, за януари вносът на полутечен газ в Европа е 10,36 милиарда кубически метра, което е оптималният месечен импорт до момента.

Предишният връх беше подложен през ноември 2019 година, когато европейските консуматори закупиха 9,9 милиарда куб. м полутечен газ.

За съпоставяне, през декември 2021 година доставките на полутечен газ за Европа възлизат на 7,3 милиарда кубически метра, т.е. скокът за януари по отношение на предходния месец е с над 40%.

Големият растеж в покупките на полутечен газ от Европа се изяснява с няколко аргументи. От една страна, продажбата на газ за Европа е преференциална за американските снабдители, изключително на фона на внезапното повишаване на цените на синьото гориво в района.

Друга причина за нуждата от синьо гориво, е неналичието на нови поръчки за доставки по съществуващи контракти за горива.

Изданието показва в това време, че потребността на Европа от газ не може да бъде покрита от доставките на полутечен природен газ, затова, не е допустимо изцяло да се изтласка съветският газ от европейския пазар.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР