Европа вероятно няма да може да окаже финансова и военна

...
Европа вероятно няма да може да окаже финансова и военна
Коментари Харесай

Зеленски: ЕС не може да подкрепи Украйна сама без САЩ

„ Европа евентуално няма да може да окаже финансова и военна поддръжка на Украйна, в случай че Съединени американски щати понижат доста помощта си “, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в изявление за немския ефирен канал ARD.


Коментарите на Зеленски идват в миг, когато помощта от Съединени американски щати на процедура е спряна заради блокирането на Конгреса, основно поради вътрешнополитически въпроси, които не са свързани с Украйна. Опасенията за понижаване или даже за цялостно преустановяване на помощта от Съединени американски щати се ускориха след безапелационните победи на някогашния президент Доналд Тръмп на първичните избори на републиканците.

По-рано Тръмп загатна, че ще понижи помощта за Украйна, в случай че бъде определен, и съобщи, че главният му фокус ще бъде да обезпечи неотложно преустановяване на огъня с Русия в границите на 24 часа, без да прецизира при какви условия ще бъде препоръчаното спокойно съглашение.

Опасенията на Зеленски бяха подкрепени от други украински водачи, като да вземем за пример външния министър Дмитро Кулеба, който по-рано през януари съобщи, че няма " проект Б ", в случай че помощта от Съединени американски щати бъде прекъсната.

В същото време и Зеленски, и Кулеба обявиха, че не считат, че ще се стигне до такова фрапантно понижаване на поддръжката на Съединени американски щати за Украйна, даже в случай че Тръмп бъде определен.

Украинският президент сподели, че в Републиканската партия има хора, които не поддържат толкоз мощно Украйна и които биха желали Съединени американски щати да имат по-малка роля във войната, само че тези хора са малцинство.

" Затова е малко евентуално политиката на Съединени американски щати да зависи единствено от един човек ", сподели Зеленски.

" Аз в действителност нямам доверие в това ", добави той. " Или не желая да имам вяра в това ".

Дори в случай че обединена Европа успее да окаже задоволителна поддръжка на Украйна, загубата на Съединени американски щати ще бъде " доста неприятен сигнал ".

Съединени американски щати имат доста въздействие върху съдружниците на Украйна, в това число при налагането на глобите против Русия, и Зеленски предизвести, че отсъствието на Съединени американски щати в тази област може да докара до " раздробяване " на политиката на наказания.

„ Това би било сигнал, че Европа ще бъде оставена сама да се опълчи на Русия “, добави украинският държавен глава.

Ако се стигне до сходна обстановка, Зеленски съобщи, че би желал Германия да поеме по-голяма роля в обединяването на съюза от страни, подкрепящи Украйна.

" Германия може да успее да консолидира Европейски Съюз ", сподели той.

" Но въпреки всичко считам, че тази опасност е доста огромна. Защото това е сигнал, който не е добър. Пасивността или неподкрепата от страна на Съединени американски щати не е добра ", съобщи украинският водач./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР