Европа вече се готви за съкращаването на потреблението на природен

...
Европа вече се готви за съкращаването на потреблението на природен
Коментари Харесай

Как Европа ще намалява потреблението на газ до края на март 2023

Европа към този момент се готви за съкращаването на потреблението на природен газ през зимата на 2022/2023 година, откакто новият правилник, предизвикан от риска за преустановяване на съветските доставки в целия Европейски Съюз, влезе в действие.

Кризисният проект на Европейски Съюз за газа планува 27-те страни да понижат потреблението си на природен газ до края на март 2023 година с 15% в съпоставяне със междинното равнище през миналите 5 години.

Не всички страни ще приложат тази мярка по идентичен метод - някои към този момент са постигнали задачата още преди да бъде въведена, за други бяха позволени и изключения.

Част от страните ще разчитат на доброволни ограничавания, а други - като България - към момента не са създали проектите си по какъв начин ще реализиран 15-процентовия индикатор.

За разлика от България - много страни от Европейски Съюз употребяват газ за производството на електрическа енергия, което има отражение и върху обсега на решенията за ограничение на потреблението.

Германският " Шпигел " прави разбор на решенията, които обособените страни ще подхващат - от налагането на минимални и оптимални стойности за отопление и изстудяване на публични здания, до финансиране на стратегия за замяна на остарели битови електроуреди с нови енергийно ефикасни артикули.

Германия, която е изключително мощно подвластна от съветския газ, към този момент възнамерява да редуцира потреблението с повече от 15%. За тази цел в производството на електрическа енергия се е присъединила и аварийна въглищна централа, която добавя енергийната система от края на юли.

Планира се още осведомителна акция, която да стимулира хората да пестят сила. Предвидени са съркащения на енергийните разноски в обществените здания, в които няма да бъдат отоплявани общи пространства като фоайета или коридори без непрекъснато наличие на хора.

Предстои да се направи наложителна ревизия на газовото отопление в жилищните здания. Предприятията ще имат опцията да продават неизползвани газови наличия на търгове и да бъдат подтиквани за икономисване на сила.

Австрия се трансферира към различни горива и е допустимо още веднъж да пусне в употреба спряната въглищна централа Мелах при нужда. Големите консуматори и фабрики ще могат да преминат от газ към различно гориво, като страната ще поеме разноските по трансформацията.

От есента стартира и обществена акция за енергийни икониомии. Според Министерството на енергетиката на Австрия - високите цени на газа към този момент са довели до понижаване на потреблението в първата половина на 2022 година с към 7% спрямо предходната година.

Франция ще разчита на най-сериозни съкращения в потреблението на природен газ от обществената администрация и промишлеността. Разработени са проекти за всеки бранш, в това число за климатизирането и осветлението на постройките. Властите предлагат да не се оставят уреди, включени на stand-by режим, както и да се понижи отоплението и охлаждането на пространствата. Страната ще разчита на нуклеарни централи и ВЕИ-инсталации, с цел да компенсира възможните потребности за производството на ток.

Нидерландия се концентрира най-вече върху съкращаването на потреблението на природен газ измежду популацията. Още напролет на 2022 година локалните управляващи започнаха осведомителна акция, в която призоваваха хората да смъкват температурата на отоплението и да употребяват топли облекла. Правителството не изключва ограничавания и за бизнеса, които ще бъдат оповестени в края на лятото. От началото на енергийната рецесия страната към този момент употребява към 25% по-малко газ месечно в сравнение с в миналата година.

Белгия също е понижила потреблението на горивото поради внезапното повишаване в последните месеци. Правителството организира акция измежду популацията с апели към хората да пестят сила.

В Италия обществените офиси ще може да се охлаждат до не по-малко от 25 градуса през лятото, а климатиците през зимата ще са понижени на 19 градуса. Отоплителният сезон ще се редуцира с две седмици. Индустрията обаче няма да бъде принуждавана да прави икономии на газ.

В Гърция ще понижат уличното осветяване до абсолютния най-малко, а климатичните съоръжения ще работят на 26 градуса. Правителството води акция, финансирана с пари от бюджета и еврофондоевте, по която жителите са подтиквани да заменят климатиците и хладилниците си с нови, енергийно-спестяващи уреди. Въглищните централи ще бъдат пуснати и тук, до момента в който индустриалните мощности, които употребяват газ, ще минават на мазут.

В Испания наложителните ограничения за климатизирането на пространствата ще важат освен за администацията, само че и за търговски обекти като магазини, киносалони, офиси, хотели, гари и летища. От 22 ч. нататък ще се изключва осветлението на неизползваните офиси, витрини и монументи.

Финландия и Дания към този момент са постигнали заложените цели от Европейска комисия още след експлоадирането на войната в Украйна, тъй че няма да вкарват изключителни ограничения.

В Швеция е създаден онлайн-портал, който поучава хората по какъв начин биха могли да понижат потреблението на газ.

Няколко страни към момента нямат създадени проекти за ограничения, а други като Полша и Унгария бойкотират регламента на Европейска комисия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР