Европа вече разполага с нов индикатор - еталон за втечнения

...
Европа вече разполага с нов индикатор - еталон за втечнения
Коментари Харесай

Европа има нов индикатор за втечнения природен газ, за да помогне за ограничаване на ценовите скокове

Европа към този момент разполага с нов знак - пример за втечнения природен газ (LNG), който регулаторите се надяват да разграничи другите пазарни внезапни ценови скокове, следени през предходната година, оповестява организация Блумбърг, представена от БНР.

Агенцията на Европейския съюз за съдействие сред енергийните регулатори (ACER) пусна в петък новия ценови знак, който регистрира, че LNG се търгува с отстъпка от 9,57 евро за мегаватчас спрямо фючърсите на нидерландския газов хъб TTF.

Целта е да се обезпечи по-голяма бистрота и да се помогне за предпазването на пазара на LNG от другите съмнения в цените, които засегнаха фючърсния TTF пазар предходната година и което докара до скок на потребителските енергийни сметки в Европа. От предходната година насам Европейски Съюз се пренасочи от газовите потоци по тръбопроводи към импорт на LNG след нахлуването на Русия в Украйна. Все отново остават въпроси по отношение на степента, в която търговците ще употребяват новия LNG показател (новия газов бенчмарк).

Ценовата оценка на втечнения газ, направена от организацията ACER, се състои от среднопретеглената цена на ежедневните спот покупко-продажби с LNG и се основава на покупко-продажби, подписани и регистрирани за доставка в границите на Европейския съюз.

Агенцията разгласява ежедневни цени на LNG за Северозападна и Южна Европа, а от 8-и март насам и единна цена за LNG в Европейски Съюз. В петък този нов показател за втечнения газ беше оценен на 38,27 евро за мегаватчас.

Борсата Intercontinental Exchange Inc. (ICE) стартира да предлага европейски фючърси за полутечен природен газ още на 5-ти декември. Договорите - настрана за Северозападна и Югозападна Европа - се основават на ценовите оценки от Spark Commodities.

S&P Global Commodity Insights също разгласява свои лични оценки на цената на втечнения газ (LNG) за района на Европейски Съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР