Европа трябва радикално да преосмисли икономическите си политики, ако иска

...
Коментари Харесай

Ирландия призова за промени във фискалната политика на Европа

Европа би трябвало коренно да премисли икономическите си политики, в случай че желае да реализира напредък към въглеродна индиферентност и да приложи наученото от предишни рецесии. Но ЕЦБ не може да се оправи сама. Това е главното обръщение на шефа на Ирландската централна банка Габриел Махлуф, който е и член на управителния съвет на ЕЦБ. Вместо да разчитат единствено на централната банка на еврозоната да изкара Европа от рецесията, страните ще би трябвало по-добре да координират фискалните си политики, с цел да се даде начален подтик и да се поддържа икономическия напредък, сподели той в изявление пред Politico.

Пандемията към този момент е принудила Европа да предприеме стъпки, които не би обмисляла преди. Европейски Съюз замрази фискалните си правила от Пакта за непоклатимост и напредък, до момента в който ръководителите на ЕЦБ започнаха невиждан механизъм за парична поддръжка, чийто главен детайл е програмата за покупка на активи на стойност 1.85 трлн. евро. В своето изявление Махлуф загатна, че може да се наложи ЕЦБ да удължи покупките на облигации и след поставения краен период през март 2022 година

Пактът за непоклатимост и напредък беше основан преди 30 години, напомни Махлуф, който е служил като секретар на Финансовото министерство на Нова Зеландия и секретар на Гордън Браун по времето, когато е министър на финансите на Обединеното кралство. Той сложи въпроса за актуалността на проекта и нуждата от неговата смяна.

Дискусията за бъдещето на районните фискални правила се чака да бъдат в центъра на вниманието след изборите в Германия през септември. Германската Зелена партия изрази подготвеност да реформира тези правила, с цел да предотврати несъразмерна фискална суровост и да усили фискалния потенциал на еврозоната. В същото време ХДС на канцлера Ангела Меркел под новото управление на Армин Лашет желае да избегне намаляване на дисциплиниращите функционалности на пакта.
Изместване на парадигмата
Според Махлуф новите стопански действителности изискват дълготрайно мислене. Това важи с особена мощ за задачата на Европейски Съюз за климатично неутрална стопанска система до 2050 година Постигането на нулеви излъчвания не е било на дневен ред преди 30 година, означи той.

Настоящите фискални правила слагат прекомерно огромен акцент върху параметри като систематичен бюджетен баланс - фискалния недостиг на страната, поправен за резултатите на бизнес цикъла; или елементарни връзки като дълг към Брутният вътрешен продукт. Те са прекомерно характерни, с цел да могат икономистите да оценят положението на стопанската система съгласно тях. Например " съставът на вложенията е толкоз значим, колкото и безспорното им равнище като част от Брутният вътрешен продукт, изключително когато толкоз огромна част от икономическата интензивност ще би трябвало да се трансформира в идващите 30 години, с цел да се реализиран нулеви чисти излъчвания ", изясни той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР