Европа трябва да спре да бъде наивна, когато става въпрос

...
Европа трябва да спре да бъде наивна, когато става въпрос
Коментари Харесай

Макрон: Европа трябва да спре да бъде наивна при защитата на интересите си и да има военен капацитет

Европа би трябвало да спре да бъде наивна, когато става въпрос за отбрана на своите ползи и да построи собствен личен боен потенциал. За това настоя френският президент Еманюел Макрон, откакто Гърция подписа съглашение за френски фрегати на стойност към 3 милиарда евро, осведоми " Ройтерс ".

Франция беше потопена в невиждана дипломатическа рецесия със Съединени американски щати, Австралия и Англия по-рано този месец поради тристранно съглашение в региона на сигурността, което потопи многомилиарден контракт за подводници на Франция с Канбера.

Това провокира сериозен размисъл в Париж по отношение на обичайните му съюзи. Говорейки за първи път по казуса, Макрон се възползва от опцията да упорства за по-голяма европейска автономност, откакто Вашингтон от ден на ден преориентира ползите си към Китай и Индо-Тихоокеанския район.

" Европейците би трябвало да спрат да бъдат наивни. Когато сме под напън от сили, които от време на време се втвърдяват (тяхната позиция), ние би трябвало да реагираме и да покажем, че имаме силата и способността да се пазиме. Не да ескалираме нещата, а да се пазиме ", акцентира Макрон на взаимна конференция с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.

" Това не е опция на алианса със Съединени американски щати. Това не е заменяне, а да поемем отговорността на европейския дирек в границите на НАТО и да създадем изводите, че сме помолени да се погрижим за личната си отбрана. "

Съгласно съглашението от вторник Атина се съгласи да купи три фрегати с опция за закупуване на четвърта за към 3 милиарда евро, сподели източник от гръцко държавно управление пред Ройтерс.

Споразумението, част от по-широк стратегически пакт за военно и отбранително съдействие, идва откакто Атина към този момент поръча към 24 изтребителя Rafale, създадени от Dassault тази година, което го прави първата страна от Европейския съюз, която купува изтребителя.

" Това ще ни обвърже с десетилетия ", сподели Мицотакис. " Това отваря вратата за утрешната Европа, която е мощна и самостоятелна, способна да пази своите ползи. "

На въпрос дали тази договорка рискува да увеличи напрежението в Източното Средиземноморие, Макрон отговори, че съглашението не е ориентирано съответно към страна, а към Гърция, защото външната граница на Европейския съюз би трябвало да бъде предпазена.

" Нямам възприятието, че през лятото на 2020 година точно Гърция беше войнствена в Източното Средиземноморие ", сподели Макрон, намеквайки за дейностите на Турция в района.

" Като европейци, нашият дълг е да проявим взаимност с страните членки. Законно е да се ангажираме да го оборудваме, с цел да подсигуряваме зачитането на териториалната му целокупност и да се ангажираме да сътрудничим, с цел да го защитим при положение на навлизане, набези или експанзии, " той сподели.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР