Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати и

...
Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати и
Коментари Харесай

Макрон: Европа не трябва да се превърне във васал на САЩ

Европа би трябвало да понижи зависимостта си от Съединените щати и да заобикаля да бъде въвлечена в борба сред Китай и Съединени американски щати по отношение на Тайван, съобщи френският президент Еманюел Макрон в изявление на връщане от тридневно държавно посещаване в Китай.

В диалог с и двама френски публицисти, откакто прекара към шест часа с китайския президент Си Дзинпин, Макрон акцентира на обичаната си доктрина за " стратегическа автономност " на Европа , евентуално водена от Франция , която да се трансформира в " третата суперсила ".

Това е остаряла теза на френския президент, която той разви “.

Той съобщи, че " огромният риск ", пред който е изправена Европа, е " да бъде въвлечена в рецесии, които не са наши, което ѝ пречи да построи своята стратегическа автономност ", до момента в който летеше от Пекин за Гуанджоу, в южната част на Китай, на борда на COTAM Unité, френския Air Force One .

Си Дзинпин и Китайската комунистическа партия с възторг поддържаха концепцията на Макрон за стратегическа автономност и китайските публични лица непрекъснато я загатват в връзките си с европейските страни. Партийните водачи и теоретиците в Пекин са уверени, че Западът е в крах, а Китай е във напредък и че отслабването на трансатлантическите връзки ще спомогне за ускоряването на тази наклонност.
Парадоксът би бил, че обзети от суматоха, ние имаме вяра, че сме просто почитатели на Америка
Това е главният претекст в изявлението на Макрон. " Въпросът, на който европейците би трябвало да си отговорят... в наш интерес ли е да ускорим [кризата] в Тайван? Не. по-лошото би било да мислим, че ние, европейците, би трябвало да се превърнем в почитатели по тази тематика и да вземем образец от дневния ред на Съединени американски щати и една китайска свръхреакция " споделя още той.

Само няколко часа откакто полетът му от Гуанджоу се насочи назад към Париж , Китай стартира огромни военни учения към самоуправляващия се остров Тайван, за който Китай твърди, че е негова територия, само че Съединени американски щати са дали обещание да го въоръжават и пазят.

Тези учения бяха в отговор на десетдневната дипломатическа обиколка на тайванския президент Цай Инг-Уен в страните от Централна Америка, която включваше среща с републиканския ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти по време на директното ѝ прекосяване през Калифорния. Хора, осведомени с мисленето на Макрон, обявиха, че той е бил благополучен, че Пекин е изчакал най-малко до момента в който той излезе от китайското въздушно пространство, преди да стартира симулираните учения " обграждане на Тайван ". През последните години Пекин неведнъж е заплашвал да нахлуе в Тайван и води политика на изолираност на демократичния остров, като принуждава другите страни да го признаят за част от доктрината " Eдин Китай ".

Макрон и Си са разискали Тайван " деликатно ", съгласно френските чиновници, съпътстващи президента. Френският президент наподобява е възприел по-смирен метод от Съединени американски щати и даже от Европейския съюз.

" Стабилността в Тайванския пролив е от първостепенно значение ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен , която придружаваше Макрон през част от визитата му, че е споделила на Си по време на срещата им в Пекин предишния четвъртък. " Заплахата [за] потребление на мощ за смяна на статуквото е неприемлива ".
 Macron China AP Снимка: AP
В отговор Си съобщи, че всеки, който счита, че може да повлияе на Пекин във връзка с Тайван, се заблуждава. Макрон наподобява е склонен с тази оценка. " Европейците не могат да разрешат рецесията в Украйна; по какъв начин можем да кажем безапелационно на Тайван: " Внимавайте, в случай че извършите нещо неправилно, ние ще бъдем там "? Ако в действителност желаете да увеличите напрежението, това е методът да го извършите ", сподели той. " Европа е по-склонна да одобри свят, в който Китай се трансформира в районен хегемон ", сподели Янмей Сие , анализатор по геополитика в Gavekal Dragonomics . " Някои от нейните водачи даже считат, че подобен международен ред може да бъде по-изгоден за Европа ".По време на тристранната си среща с Макрон и фон дер Лайен предишния четвъртък в Пекин Си Дзинпин се е отклонил от сюжета единствено по две тематики - Украйна и Тайван - съгласно източник, който е участвал в залата. " Си беше очевидно нервиран от това, че е държан виновен за спора в Украйна, и омаловажи неотдавнашното си посещаване в Москва ", сподели този човек. " Той беше очевидно ядосан от Съединени американски щати и доста смутен поради Тайван, от директното прекосяване на тайванския президент през Съединени американски щати и [факта, че] външнополитическите въпроси, които се повдигат от европейците. " По време на тази среща Макрон и фон дер Лайен са заели сходни позиции във връзка с Тайван. Впоследствие обаче Макрон прекара повече от четири часа с китайския водач, през огромна част от които участваха единствено преводачи, и тонът му беше надалеч по-смирен от този на фон дер Лайен, когато говореше с публицисти.

Макрон също по този начин съобщи, че Европа е нараснала зависимостта си от Съединени американски щати във връзка с оръжията и силата и в този момент би трябвало да се концентрира върху стимулирането на европейската отбранителна индустрия. Той също по този начин предложи Европа да понижи зависимостта си от " екстериториалността на американския $ ", което е основна политическа цел както на Москва, по този начин и на Пекин.
Ако напрежението сред двете свръхсили се ускори... ние няма да имаме нито време, нито запаси да финансираме стратегическата си автономност и ще се превърнем във васали
През последните години Русия, Китай, Иран и други страни бяха наранени от американските наказания, които се основават на отвод на достъп до преобладаващата международна финансова система, деноминирана в долари. Някои в Европа се оплакват от " въоръжаването " на $ от страна на Вашингтон, което принуждава европейските компании да се откажат от бизнеса и да пресечен връзките си с трети страни или да бъдат изправени пред осакатяващи вторични наказания.Докато седеше в каютата на самолета A330 с блуза с качулка с надпис " French Tech " на гърдите, Макрон съобщи, че към този момент е " спечелил идеологическата борба за стратегическа автономност " на Европа.Той не засегна въпроса за продължаващите американски гаранции за сигурността на континента, който разчита в огромна степен на американската помощ за защита в изискванията на първата огромна сухопътна война в Европа след Втората международна война.Като един от петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и единствената нуклеарна мощ в Европейски Съюз, Франция е в неповторима военна позиция. Въпреки това страната способства доста по-малко за отбраната на Украйна от съветската инвазия, в сравнение с доста други страни.От POLITICO също прецизират, че част от цитатите на френския президент не са попаднали в изявлението:Както е всекидневно във Франция и в доста други европейски страни, канцеларията на френския президент, известна като Елисейския замък, упорства да ревизира и " поправя " всички цитати на президента, които ще бъдат оповестени в тази публикация, като изискване за предоставяне на изявлението. Това нарушава публицистичните стандарти и политика на POLITICO, само че ние се съгласихме с изискванията, с цел да беседваме непосредствено с френския президент. От POLITICO настояха, че не могат да заблуждават читателите си и няма да разгласяват нищо, което президентът не е споделил. Всички цитати в тази публикация бяха фактически казани от президента, само че някои елементи от изявлението, в които президентът приказва още по-откровено за Тайван и стратегическата автономност на Европа, бяха изрязани от Елисейския замък.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР