Европа трябва да наложи таван на цените на руския тръбопроводен

...
Европа трябва да наложи таван на цените на руския тръбопроводен
Коментари Харесай

Фон дер Лайен подкрепи таван на цената на руския газ

Европа би трябвало да наложи таван на цените на съветския тръбопроводен газ, сподели в петък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Целта е да се пресекат опитите на съветския президент Владимир Путин да манипулира енергийния пазар на блока, написа Reuters.

Фон дер Лайен също прикани за ограничения за понижаване на част от непредвидените облаги, които доставчиците на електрическа енергия са създали от газовата рецесия, като употребяват парите за поддръжка на уязвими жители и компании.

Твърдо имам вяра, че в този момент е време за таван на цените на съветския тръбопроводен газ за Европа “, сподели фон дер Лайен пред кореспонденти в коридорите на среща на немски консервативни депутати в град Мурнау.

„ Таван на цената на газа може да бъде препоръчан на европейско равнище и също по този начин има правна основа на европейско равнище за краткотрайно удържане на облагите като незабавна мярка по време на рецесия “, добави тя.

На настоящия пазар на електрическа енергия в Европейски Съюз производителите продават силата си на цена, избрана от последната електроцентрала, нужна за облекчаване на търсенето – постоянно газова централа, което значи, че неотдавнашният скок в цените на газа е нараснал цената на електрическата енергия.

Русия понижи доставките на газ за Европа, откакто нахлу в Украйна, което изпрати цените на газа до рекордно високи равнища. Държавите се борят да намерят различни доставки, защото се стремят да запълнят хранилищата за газ през зимата.

Министрите на енергетиката на Европейския съюз ще се срещнат на 9 септември, с цел да обсъдят реакцията си на скока на цените.

На 14 септември Фон дер Лайен ще очертае концепциите на Комисията за незабавни ограничения на Европейски Съюз за справяне със скока на цените, сподели почитан чиновник на Комисията в четвъртък.

През последните седмици и месеци работихме интензивно на европейско равнище, с цел да се борим против тези (на Путин) операции “, сподели Фон дер Лайен в Мурнау.

„ Договорихме се за взаимни (газови) складове и достигнахме равнище на запълване от приблизително 80% до момента, два месеца по-рано от предстоящото “, сподели тя, отбелязвайки, че в този момент Норвегия доставя повече газ на блока, в сравнение с Русия.

Но всичко това не е задоволително: виждаме, че пазарът на електрическа енергия към този момент не работи, тъй като е мощно нарушен заради операциите на Путин “, сподели Фон дер Лайен.

Тя добави, че в този момент Русия избира да изгаря газ, вместо да доставя контрактувани количества за Европа.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР