Европа спешно търси по света нови доставчици на природен газ,

...
Европа спешно търси по света нови доставчици на природен газ,
Коментари Харесай

Първи жертви на битката за втечнен газ

Европа незабавно търси по света нови снабдители на природен газ, които да заменят съветския газ, написа немското бизнес издание " Ханделсблат ". В същото време европейците основават невиждана конкуренция на международните пазари на полутечен газ. В резултат на това те лишават доста от разрастващите се страни от опцията за покупки на синьото гориво и по този начин провокират при тях остра енергийна рецесия.

Анализаторите, представени от немското издание, считат, че тази рецесия е директна последица от развиването на енергийния пазар на Европейския съюз, където търсенето на полутечен газ внезапно се усили вследствие на намаляването на доставките на съветски газ. Но точно втечненият природен газ е най-важният енергоносител за страните от " световния Юг ".

Местните енергийни компании на част от разрастващите се пазари към този момент не могат да купуват полутечен газ на международните цени, които европейците са " надули ". Стив Хил, вицепрезидент на английската нефтена и газова компания " Шел ", назова обстановката в Южна Азия " сериозна ". По думите му, Европа " изпомпва " полутечен газ от останалия свят и основава рецесия в разрастващите се страни, където пораства общественото неодобрение.

Официални представители на Бангладеш, страна с население от 171 млн. души, към този момент упрекнаха Европейския съюз, че " примамва " производителите на полутечен газ с пари и " потапя в мрак " милиони хора в разрастващите се страни. В Бангладеш ежедневно и за часове наред стопира токът, а по предписание на управляващите магазините стопират работа с настъпването на мрака, с цел да се пести електрическа енергия.

В Пакистан през последните седмици също имаше непрекъснати и продължителни спирания на електроснабдяването. Възмутени поданици излязоха на митинг. В началото на юли държавното управление на страната не съумя да завоюва търг за полутечен газ на стойност 1 милиард $, който газ отиде при по-платежоспособни съперници. Въпреки че преди няколко години страната подписа дълготрайни съглашения за доставки на полутечен газ при преференциални условия, в този момент те не се извършват. Доставчиците настояват, че има дефицит на полутечен газ. За да позволи енергийната рецесия, Пакистан стартира да внася въглища от прилежащ Афганистан.

Според бизнес изданието Nikkei Asia желанието на Европейски Съюз да се ресурси с спомагателни източници на енергийни доставки към този момент аргументи непоправима щета на страни с по-ниска покупателна дарба, в това число Шри Ланка, Пакистан и Бангладеш, даже и Индия.

Така, в опитите си да навреди на Русия, Европейски Съюз вреди освен на разрастващите се страни, само че и на себе си, тъй като разбалансира международните енергийни пазари и тласка цените на газа нагоре до невиждано високи равнища. И това във време, когато международната стопанска система би трябвало да се възвърне от епидемията от КОВИД-19. А конкуренцията с богатите азиатски страни за полутечен газ също не предвещава нищо положително за самата Европа.

Анализатори от " Блумбърг " пък обръщат внимание на това, че се чака доста скоро Китай също да се включи в конкурентната битка за полутечен газ. Миналата година Китай беше най-големият вносител на полутечен природен газ, само че краткотрайно понижи потреблението поради КОВИД-ограниченията. Според прогнозите с възобновяването на растежа на китайската стопанска система главните направления за доставки на полутечен газ още веднъж ще се пренасочат към Далечния изток.

Като цяло, обобщават специалистите, макар непостижимо високите цени, на Европа няма да се отдаде да обърне обстановката с доставките на полутечен газ в своя изгода. Тенденцията, както и до момента, се дефинира от азиатската " огромна тройка " - Китай, Япония, Южна Корея - която поддържа огромно търсене на полутечен газ.

Money.bg

" Газпром " усилва доставките за Унгария през България

" Газпром " усилва доставките на природен газ за Унгария, като ще употребява трасето през " Турски поток " и България, оповестява Ройтерс. Информацията е на външното министерство на Унгария. Доставките на " Турски поток " за август се усилват с 2,6 млн. куб. метра дневно. За септември ще се водят спомагателни договаряния.

Унгария е една от страните с най-голяма взаимозависимост от съветския природен газ - над 85% от вноса на газ. За разлика от останалите страни в Европейски Съюз обаче, управляващите в страната не направиха опит да диверсифицират доставките, а даже усилиха зависимостта си, преговаряйки с Москва за още 700 млн. куб. метра.

През ноември 2021 година Унгария подписа нов дълготраен контракт за доставка на газ от " Газпром ". Той планува доставката на 3,5 милиарда куб. метра газ годишно по " Турски поток " и през територията на България и Сърбия и още 1 милиарда куб. метра през остарялото трасе през Австрия. Срокът на контракта е 15 години.

Според премиера Виктор Орбан Унгария има " прагматични връзки " с Русия, откакто Москва стартира военна инвазия в Украйна. Страната поддържа глобите, които Западът постанова на съветския режим, само че съумя да контракти изключение при възбраната за импорт на съветски нефт в Европейски Съюз. Будапеща е остро срещу наказания и против природния газ от Русия.

До средата на юли Унгария беше нагнетила 2,84 милиарда куб. метра газ и скоростта, с която нагнетяваше, беше най-ниската за последните пет години, сочеха данните на локалните регулатори. Сега газохранилищата са напълнени до 56% от потенциала им, съгласно информацията на Gas Infrastructure Europe.

Алексей Милер и неговата газова война с Европа

Руският президент Владимир Путин поведе своята икономическа война с Европа и Алексей Милер, началник на " Газпром ", е неговият извънредно предан военачалник на газовото поле, написа в разбор " Уолстрийт Джърнъл ".

Русия зареждаше своето газово оръжие години наред и в този момент го употребява, лишавайки от суровината страните, които поддържат Украйна. Европа понижава осветлението и температурите в опит да ограничи потреблението на газ. Така Москва тества решимостта на държавните управления да насочват парични средства и военна техника за Киев.

Но Милер заплашва и десетилетия вложения в залежи и газопроводи и последователно обвързва държавната компания със взаимозависимост от Китай - състояние, от което се тормозят доста съветски стратези. За да размени Европа, " Газпром " би трябвало да започва огромна стратегия за създаване на газопроводи на изток, само че при неналичието на западни технологии.

Според всички, работили с Алексей Милер, той е приближен и предан до завършек на Владимир Путин. Бивш началник в австрийската OMV го разказва като " мощен и образован ", взимайки всички решения за ръководството на компанията. Руският президент единствено задава посоката, твърди той пред WSJ. Руски опозиционери са безапелационни, че " Газпром " пренасочва средства към властта.

В началото на войната в Украйна Алексей Милер се обърна към 500-те хиляди чиновници в " Газпром " с думите, че компанията има специфична задача. " Днес повече от всеки път е значимо за нас да останем съпричастни към общата идея и да застанем паралелно до нашия президент ", написа той.

Под управлението на Милер " Газпром " даде доста лостове за въздействие в ръцете на Владимир Путин, които той употребява след началото на войната в Украйна. Компанията осигуряваше към 40% от потреблението на газ в Европейски Съюз през 2021 година Сега страните от общността би трябвало бързо да намерят други възможности.

Инвестор.бг



Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР