Европа си е поставила изключително тежки и високи цели за

...
Европа си е поставила изключително тежки и високи цели за
Коментари Харесай

Вицепремиерът Василев: Необходими са устойчиви решения за зеления преход


Европа си е сложила извънредно тежки и високи цели за декарбонизация, само че главният проблем е намиране на устойчиви решения за балансиране на енергийната система при зеления преход. Това съобщи вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите на форума " Accelerate Green - политики и практики за стимулиране на зелените вложения в стопанската система ", който се организира през днешния ден в София. Според Василев зеленият преход е тематика, която би трябвало да се разяснява прагматично. „ За да имаме устойчива система, тя би трябвало да се гледа доста експертно по какъв начин тя ще бъде уравновесена и каква е цената на този баланс “, безапелационен беше вицепремиерът.

„ Все още нямаме задоволително положителни и евтини способи да съхраняваме електрическа енергия, което значи, че би трябвало да я консумираме сега, в който я произвеждаме. Създавайки система, която е основана на прекъсваеми източници като вятъра и слънцето, без задоволително баланс в тази система се основават проблеми с устойчивостта ѝ “, предизвести вицепремиерът Василев. 

Той уточни, че в Плана за възобновяване и резистентност е заложено да не вършим два енергийни прехода, като минаваме от въглища на газ и по-късно от газ на зелена сила. Защото по този начин в границите на 10 години ще би трябвало да платим два пъти за енергиен преход, като в същото време бихме нараснали и зависимостта от външни източници. Според него би трябвало да създадем един преход, когато сме подготвени – да удължим потреблението на въглищните мощности, като в това време влагаме в зелена сила, която да балансираме, с цел да достигнем устойчива система. „ Няма по какъв начин да се откажем от въглища, без да имаме енергийна система, която е устойчива “, изрази решителност.

Според вицепремиера плановете в Плана за възобновяване и резистентност са огромна инвестиция, в която можем да активизираме средства от Европейски Съюз и от националния бюджет, което ще помогне да се получи уравновесен и резистентен преход. Освен това са нужни създаване на нова нуклеарна мощ, както и вложения във възобновими източници, които по-добре да са с непрестанен режим на деяние, каквито са да вземем за пример геотермалните. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР