Европа ще се нуждае от огромни количества природен газ и

...
Европа ще се нуждае от огромни количества природен газ и
Коментари Харесай

OMV: Европа ще се нуждае от огромни количества природен газ

Европа ще се нуждае от големи количества природен газ и ще има нарастване на доставките и от Русия, и на полутечен газ и от Норвегия. Тази прогноза направи изпълнителният шеф на австрийската OMV Райнер Зеле в изявление пред ТАСС.

Европейската индустрия има потребност от на ниска цена газ, с цел да резервира конкурентоспособността си, показва още той и добавя, че пазарът ще дефинира какъв газ, какви количества и от къде ще бъде доставян.
Австрийската компания е един от финансовите акционери на " Северен поток " 2. Зеле изяснява интереса към плана с желанието да диверсифицира доставките. В момента OMV има достъп до съветския природен газ единствено през трасето през Украйна, а " Газпром " неведнъж декларира, че ще спре преноса през страната след 2019 година.

" Всяка спомагателна тръба покачва сигурността на Европа ", разяснява още ръководителят на австрийската компания.

" Северен поток " 2 обаче не е еднопосочно одобряван от прилежащите на Австрия страни. В Полша да вземем за пример считат, че планът е политически, а не стопански, ще увеличи зависимостта на Европа от съветския природен газ и действително ще наруши сигурността на Стария континент. Подобна е позицията и на европейските институции, само че газопроводът има своя огромен бранител - Германия.

Но Зеле упреква точно Украйна в политика против " Северен поток " 2, с цел да отбрани своите доходи от директни такси. Страната може да загуби годишни доходи за към 3 милиарда $, в случай че спре преносът на съветския природен газ.

" Всички критици се опасяват от конкуренцията, а нашата тръба ще я поддържа, а и няма за какво да се боим от конкуренцията. На някого му се желае да резервира приходите си от преноса, тъй като таксите не са конкурентни ", изяснява Райнер Зеле.

В своето изявление той разяснява и възможни наказания против газопровода за каквито към този момент се заприказва в Съединени американски щати, определяйки ги като " несправедлива стъпка ". Зеле добавя, че е " незаслужено да се санкционират вложители, които нищо неприятно не са създали " и ще чака и отговора на европейските политици.

За защитни ограничения при наказания против " Северен поток " 2 към този момент загатна комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР