Европа ще помогне на Гърция в битката с горските пожари.

...
Европа ще помогне на Гърция в битката с горските пожари.
Коментари Харесай

Европейски страни изпращат помощ на Гърция в битката с горските пожари

Европа ще помогне на Гърция в борбата с горските пожари. Европейската комисия разгласи, че ще изпрати четири самолета от Италия и Франция по механизма за гражданска отбрана.

Няколко огнища в региона на столицата Атина не могат да бъдат потушени към този момент второ денонощие макар големите старания на 250 огнеборци и 75 пожарни коли. Причините са бурният вятър и високите температури. Пожарите унищожиха къщи, коли и горски масиви.

Европейската комисия разгласи, че ще изпрати четири самолета от Италия и Франция по механизма за гражданска отбрана. Жегите в Южна Европа доближиха апогея си, само че са надалеч преди края, предизвестяват учените.

Безпомощност и обезсърчение пред бедствието. Това е ситуацията в Куварас, на към 30 км. югоизточно от Атина. Евакуирани бяха стотина души. Пламъците бяха разпалвани от мощен вятър, като единствено за 2 часа през вчерашния ден са обхванали фронт от 12 км. Това попречи на огнеборците да овладеят стихията.

" В разгара на сезона на пожарите сме. Условията са, и ще бъдат извънредно тежки ", заяви Йоанис Артопиос, представител на гръцката Противопожарна работа.

Пълзящият огън заплаши и морския курорт Лагониси. Пламъците стигали до 5 метра височина, споделят локалните.

" Забелязах пламъците през вчерашния ден сутринта, само че следобяд към този момент се ускориха и слизаха надолу. Казах на жена ми - качвай се в колата! Тя ме пита - да взема ли нещо? Казах - тръгвай както си! Огънят беше на 4-5 метра от улицата ", сподели Кристофиас Антонис, гражданин на Лагониси.

Гърция, дружно с останалите страни от Южна Европа, е обхваната от небивали горещини. Жителите на Италия бяха предизвестени, че през днешния ден ще има нови температурни върхове, за Рим - от 42 градуса. Но адската горещина не изплаши туристите във безконечния град.

Световната метеорологична организация предизвести за тежките и постоянно подценявани последствия от жегите.

" Въздействието върху хората, стопанските системи и околната среда e доста съществено. Скорошно изследване демонстрира, че през предишното лято в Европа 61 000 души са умряли в резултат на рискови горещини ", сподели Джон Наирн, старши консултант - Световна метеорологична организация.

От организацията акцентират, че горещините в Северното полукълбо ще се ускоряват в идващите дни и рискът им за здравето не трябва да се подценява.

Прогнозите са, че поради летните жеги в Европа, туристите може да трансформират навиците си и да стартират да посещават най-популярните европейски градове през други сезони.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР