Европа ще има нужда от 10 години, преди да бъде

...
Европа ще има нужда от 10 години, преди да бъде
Коментари Харесай

Шефът на Rheinmetall: Европа се нуждае от десетилетие, за да се въоръжи добре

Европа ще има потребност от 10 години , преди да бъде изцяло подготвена да се отбрани. Това съобщи шефът на най-голямата немска отбранителна компания Rheinmetall пред „ BBC “.

Армин Папергер акцентира, че запасите от муниции сега са „ празни “. Той направи мненията по време на посещаване на канцлера Олаф Шолц на гала по полагане на основите на огромен нов цех за произвеждане на оръжия в Долна Саксония. Министърът на защитата Борис Писториус и датският министър председател Мете Фредериксен също участваха на тази среща.

Коментарите идват ден, откакто мненията на претендента за президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп провокираха нова паника в Европа.

Фаворитът за номинацията на републиканците сподели, че един път е споделил на международен водач, че няма да пази членовете на НАТО , които не заплащат вноските си, и даже би „ насърчил “ агресорите „ да вършат, каквото, по дяволите, желаят “ .

Членовете на НАТО – Организацията на Северноатлантическия контракт – са съгласни, че в случай че една от тях бъде нападната, всички останали народи би трябвало да ѝ оказват помощ – което може да включва потребление на въоръжена мощ.

Rheinmetall съобщи, че ще влага повече от 300 милиона $ (274 милиона паунда) в новото оборудване. В последна сметка се чака да създава 200 000 артилерийски снаряда годишно. Компанията акцентира, че ще е належащо доста време за подготовка против „ агресор, който желае да се бие против НАТО “ . Той посочи:

„ След три-четири години сме добре, само че с цел да бъдем в действителност готови, ни трябват 10 години. “

„ Трябва да произведем 1,5 милиона патрона в Европа “ , добави Папергер. Той съобщи, че голямо количество европейски муниции е изпратено в Украйна , оставяйки малко за европейските ресурси . Той твърди:

„ Докато имаме война, би трябвало да оказваме помощ на Украйна, само че по-късно ще ни трябват най-малко пет години и 10 години, с цел да попълним в действителност запасите от муниции. “

Канцлерът Шолц в началото отхвърли да каже дали е угрижен за мненията на Тръмп, като сподели, че е „ безусловно сигурен “, че НАТО е „ от значително значение “ за Съединени американски щати, Канада и европейските страни. По-късно във вторник той разгласява в X, някогашния Twitter, описвайки мненията на Тръмп като „ безотговорни и рискови “.

Попитана от „ BBC “ дали счита, че Европа би трябвало да е подготвена да се оправи сама, в случай че Съединени американски щати отдръпват поддръжката си, Фредериксен сподели, че Европа би трябвало да е подготвена „ без значение какво “. Тя добави, че „ все по-агресивната Русия “ е доказателство, че Европа би трябвало да се усили. Тя добави:

„ Трябва да ускорим и това е повода да съм тук през днешния ден. “

Изминаха съвсем две години, откогато канцлерът Шолц разгласи Zeitenwende – повратна точка във външната и отбранителната политика на Германия – след пълномащабното навлизане на президента Путин в Украйна. Имаше необятно публикувано самопризнание, че политиката на „ смяна посредством търговия “ с Русия се е провалила. Съюзниците се надяваха, че Германия , най-голямата стопанска система в Европа, ще поеме все по-настоятелна роля в сигурността и ще се откаже от обичайна си нерешителност .

И въпреки всичко през 2023 година Германия беше измежду болшинството членки на НАТО, за които се предвиждаше, че ще пропуснат задачата за разноски от 2%.

Очаква се Берлин да доближи 2% през 2024 година – само че единствено посредством еднократен фонд.

Европа влага повече след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, съобщи доктор Клаудия Майор от Германския институт за интернационалните въпроси и въпроси на сигурността. Тя добави:

„ Но в случай че сме доста почтени, знаем, че сега, в стандартен спор, европейците не са в положение да се защитят без поддръжката на Съединените щати. “

Тя споделя, че „ толкоз доста е направено “ след Zeitenwende – само че към момента не е задоволително, с цел да се изправи против цялостния набор от световни провокации пред сигурността. Папергер се съгласи, че Zeitenwende е „ освен дума “ и има вяра, че доверието сред държавното управление и изпълнителите на защитата се е подобрило.

Цената на акциите на Rheinmetall непрестанно се покачва след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна .

Миналото на Германия надвисва над този спор, защото превъоръжаването докара до пагубни спорове през 20-ти век. Въпреки че никой не знае какво ще се случи на изборите в Съединени американски щати тази година, последните мнения на Тръмп се дефинират като сигнал за пробуждане за цяла Европа – макар че надали биха могли да бъдат разказани като първите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР