Европа се сблъсква с недостиг на ключовия антибиотик амоксицилин и

...
Европа се сблъсква с недостиг на ключовия антибиотик амоксицилин и
Коментари Харесай

Недостиг на няколко антибиотика регистрират редица държави в Европа


Европа се сблъсква с дефицит на основния антибиотик амоксицилин и други медикаменти, защото нарастват болесттите, изключително измежду децата, а това води до увеличено търсене на избрани лекарства. За това оповестяват от Агенция Франс Прес.

Болниците в доста страни са подложени на напън от възходящия брой болести, в това число по този начин наречената „ тройна зараза “ – комбинирането на Коронавирус, грип и респираторно-синцитиален вирус (RSV). Всички тези положения водят до развиването на бронхиолит. Но увеличението на производството на антибиотици се оказва сложна задача.

Амоксицилинът е член на фамилията на пеницилиновите антибиотици и се употребява за лекуване на редица бактериални болести, в това число гръдни и ушни инфекции, най-често при децата. Миналия месец регулаторният орган по медикаментите ANSM във Франция съобщи, че има „ мощно напрежение в доставките “ на най-използваната от децата версия на амоксицилин.

Испанската организация по медикаментите също предизвести предишния месец за евентуален дефицит на амоксицилин. А управляващите в Германия сигнализират за дефицит на няколко антибиотика, в това число на амоксицилин. Миналата седмица държавното управление на Обединеното кралство пък издаде „ протоколи за сериозен дефицит “ за три антибиотика на основата на пеницилин. Този ход беше подхванат, откакто минимум 19 деца починаха от стрептококи от група А, на фона на известията, че лекарите и родителите се борят да намерят антибиотици за лекуване на болестта.

Зимата в северното полукълбо донесе изключително тежък грипен сезон, както и внезапно нарастване на други вируси - като да вземем за пример RSV. Това се случва след две години, през които ограниченията поради Коронавирус (карантини, самоизолация и носене на маска) доста понижиха броя на тези болести.

Фармацевтичните компании, които бяха понижили производството си поради неналичието на търсене преди този момент, в този момент се борят да посрещнат внезапно повишените поръчки. Това води до забавяния.

В кратковременен проект националните здравни органи предлагат на фармацевтите и лекарите да заменят по опция дефицитните медикаменти с други лекарства, както и да лимитират продължителността на лекуването.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР