Европа се прощава днес с един от своите обединители -

...
Европа се прощава днес с един от своите обединители -
Коментари Харесай

Европа оказва последна почит на своя обединител Хелмут Кол

Европа се прости през днешния ден с един от своите обединители - първият немски канцлер обединил двете Германии, Хелмут Кол. В Страсбург стартира първата по рода си траурна гала в историята на Европейския съюз, на която и водачите на Съюза ще се поклонят пред архитекта на обединяването на Германия и Стария континент, съобщи Българска национална телевизия.

Последно довиждане споделиха някогашният испански министър председател Фелипе Гонзалез, някогашният президент на Съединените щати Бил Клинтън, ръководителите на европейските институции - Жан-Клод Юнкер, ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни и на Съвета на Европейски Съюз - Доналд Туск, както ируският министър председател Дмитрий Медведев.

Френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел ще закрият тази част от церемонията. България е показана от министър-председателя Бойко Борисов.

Церемонията ще продължи два часа. Ковчегът с тленните остатъци на Кол, затрупан с европейското знаме, е подложен в пленарната зала на Екологичен потенциал. Почетният часовой в залата се дава от военните от специфичния батальон за защита на немския парламент и от военнослужещи от междудържавна военна конструкция на Европейски Съюз - " Еврокорпус ".



След края на церемонията ковчегът ще бъде откаран с хеликоптер до Лудвигсхафен в Германия, където Кол е роден и е живял през по-голямата част от живота си. Там европейското знаме върху ковчега ще бъде сменено с немско и тленните остатъци ще бъдат откарани с транспортен съд по река Рейн до град Шпайер, където ще има 90-минутна заупокойна литургия. Тя ще стартира в 18.00 ч. локално време, съобщи ДПА.

В 19:45 ч. ще има военна гала пред катедралата, в която ще се състои месата. После Кол ще бъде заровен в града, покрай черква, издигната директно след Втората международна война и считана за знак на германо-френското помиряване. Погребението се чака да стартира в 20:45 ч.

Литургията от катедралата в Шпайер ще бъде излъчена онлайн по малкия екран и ще се предава и на огромен екран пред самия храм, където ще има място за 3000 души.

Днес знамената в Германия са свалени на половина в символ на печал.

Заради церемонията в Страсбург ограниченията за сигурност в града са затегнати. Районът на Европарламента е отцепен. Преустановено е придвижването по водещи пътища, включително и на пътя от града за летището. Преустановено за няколко часа е корабоплаването по Рейн.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР