Европа се превърна в най-големия потребител на втечнен природен газ

...
Европа се превърна в най-големия потребител на втечнен природен газ
Коментари Харесай

Европа стана най-големият купувач на втечнен природен газ за 2022 г.

Европа се трансформира в най-големия консуматор на полутечен природен газ (LNG) през предходната година, като районът е внасял доста по-големи размери от съперниците си в опит да размени доставките на съветски газ по тръбопроводите. Тъй като през тази година Европа ще би трябвало да внася по-големи количества LNG, с цел да запълни своите складове, се чака пазарът да остане претрупан, което може да докара до повишение на газовите цени по света, оповестява Financial Times.

През 2022 година страните от Европейски Съюз са внесли 101 млн. тона LNG, което е с 58% по-голямо количество от миналата година, демонстрират данни на Refinitiv. Така Старият континент е станал пазар за 24% от международния импорт на полутечен природен газ. Европейския импорт на LNG през миналата година е еквивалент на 137 милиарда куб.м природен газ, съвсем колкото 140 милиарда куб.м, които е внесла от Русия през 2021 година Предварителните данни на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ (ENTSOG) демонстрират, че вносът на газ в Европейски Съюз остава постоянен по отношение на миналата година - към 337.4 милиарда куб. метра. Съюзът обичайно внася по-голямата част от своя газ и най-малко 70% от него е бил по тръбопроводи преди 2022 година, множеството от които от Русия. Но предходната година Русия понижи повече от половината износа си за Европейски Съюз след нашествието й в Украйна, което принуди Европейски Съюз да се насочи към LNG. Така газът от тръбопроводи е намалял до 61% от вноса на газ в Европейски Съюз предходната година, което е спад със 77% по отношение на миналата година. Вносът на полутечен природен газ в блока се увеличи до исторически връх от 94.73 млн. тона, или 130 милиарда куб. метра, което съставлява 39% от вноса на газ в блока спрямо 23% през 2021 година, отбелязва Reuters.

Анализатори предизвестяват, че през тази година Европа ще би трябвало да внася повече LNG заради неналичието на съветски доставки.
Реклама Възможен дефицит през 2023 година
Рекордният импорт в Европа през 2022 година е бил подкрепят от пониженото търсене на полутечен природен газ в Китай, счита Намит Шарма от консултантската организация McKinsey. Китайската политиката на нулев коронавирус докара до закъснение на стопанската система и понижаване на енергийното търсене през 2022 година Китай е бил най-големият международен вносител на LNG през 2021 година, когато е внесла 79 млн. тона полутечен природен газ. През миналата година доставките за най-голямата азиатска стопанска система са спаднали до 64.5 млн. тона.

Анализаторите чакат, че премахването на рестриктивните мерки в Китай ще докара до възобновяване на търсенето на LNG, въпреки и не на същите равнища като през 2021 година, защото Пекин е нараснал потреблението на възобновима сила и вътрешните доставки на газ.

През декември Международната организация по енергетиката е предизвестила, че Европейски Съюз може да се сблъска с евентуален дефицит от 27 милиарда куб.м през 2023 година, ако доставките на съветски газ по тръбопроводите бъдат прекъснати, а вносът на полутечен природен газ от Китай се възвърне до равнищата от 2021 година Подобренията в енергийната успеваемост и по-бързото развиване на възобновимите енергийни източници биха помогнали за запълване на дефицита, декларира МАЕ. Тези промени ще са нужни, " с цел да се изпълнят изискванията за попълване на газовите складове до 95% и за поддържане на сигурността на доставките на газ до пролетта на 2024 година, без да се натоварват прекалено пазарите и европейските консуматори ".
Свързани публикации Инвеститорите гледат към Китай 6 януари 2023, 06:35 Tokyo Gas е напът да купи американска компания за природен газ за 4.6 милиарда $ 5 януари 2023, 10:37 Още повече напън 30 декември 2022, 13:27 Може ли Литва да бъде образец за енергийната самостоятелност в Европа 15 декември 2022, 14:52 Енергиен махмурлук или нова действителност 13 декември 2022, 08:33 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР