Европа се изправя пред втора вълна на зараза с коронавирус,

...
Европа се изправя пред втора вълна на зараза с коронавирус,
Коментари Харесай

Европа се изправя пред втора вълна на зараза с коронавирус

Европа се изправя пред втора вълна на болест с ковид, откакто не престават да се усилват огнищата, което усилва вероятността от наново налагане на ограничавания в миг , когато милиони хора пътуват на Стария континент на лятна почивка, написа " Гардиън ".
 СЗО обезпокоена от растежа на инфектираните с новия ковид в Европа
СЗО обезпокоена от растежа на инфектираните с новия ковид в Европа

Страните трябвало да постановат по-строги ограничавания

Каталуния ще би трябвало да върне блокадата, в случай че не поеме надзор над огнищата в границите на 10 дни , до момента в който Франция прикани младежите да бъдат по-бдителни след внезапно повишаване на случаите на Covid-19 измежду младите.

Миналата седмица испанските здравни управляващи признаха, че страната може би към този момент претърпява втора вълна на инфекции след анулация на рестриктивните мерки и тримесечната обсада, траяла до края на юни.

Днес районният водач на Каталуния - един от най-засегнатите райони сега - предизвести, че обстановката е сходна като тази преди въвеждането на националната обсада през март.
 СЗО видя тревожни трендове с ковид в Южна Европа и на Балканите
СЗО видя тревожни трендове с ковид в Южна Европа и на Балканите

В Западна Европа заболяването е под надзор

" Ние сме в 10-те най-важни дни на лятото и през този интервал ние ще забележим дали сме способни да разгадаем обстановката със взаимност, съдействие и групови старания ", разгласи Ким Тора.

" Но обстановката е сериозна и в случай че не успеем, ние ще би трябвало да се върнем обратно ", предизвести той.

През последните две седмици близо 8000 случая са доказани в Каталуния, което значи към половината от всички 16 410 случая в Испания. В прилежащия район Арагон, където също има скок на случаите, 738 нови случая са регистрирани в петък и събота. Повечето огнища са тръгнали от питейни заведения и нощни клубове, само че също има други огнища измежду сезонни служащи поради неприятните условия на живот и работа, които постоянно не разрешават съблюдаване на обществена отдалеченост.

В петък испанските здравни управляващи потвърдиха 922 нови инфектирани спрямо 971 ден по-рано . Пикът беше на 31 март, когато Испания записва 9222 нови случая за ден. Испанските управляващи подчертаха, че случаите са се удвоили за три седмици, от 8,76 случая на 100 000 души до 27,39 на 3 юли.

В петък каталунското държавно управление подреди всички нощни заведения да се затворят за две седмици и наложи вечерен час на питейните заведения във и към Барселона. Също поучава жителите на Барселона да си останат по домовете, само че съветът се подценява, защото доста хора посещават плажовете.

Във Франция френският здравен министър прикани по-младите да бъдат бдителни и да съблюдават ограниченията , в това число за отдалеченост, постоянно миене на ръцете и носене на маски.

" Когато организираме всеобщо тестване, ние виждаме доста млади пациенти...много по-млади спрямо предходната вълна ", сподели Оливие Веран и добави, че подобен е казусът в Парижки район.

На някои места във Франция локалните управляващи затвориха плажове и питейни заведения, да вземем за пример в Бретан.

В същото време държавното управление на Белгия стяга рестриктивните мерки след внезапно нарастване на случаите в страната . В Антверпен е регистриран растеж от 500%.

Премиерът Софи Вилмес предизвести, че има възможност да наложат втора цялостна обсада.

Според Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC) нарастване на случаите през последните 14 дни се следи в Белгия, България, Чехия, Франция, Люксембург, Румъния, Испания и Англия.

В Германия има 6100 дейни случая на ковид. Институтът " Роберт Кох " изрази угриженост през последните дни.

През уикенда 500 души бяха сложени под карантина в Източна Бавария , откакто 170 сезонни служащи са с позитивна проба за ковид.

В прилежаща Австрия регистрират огнища тук-там, където има туристи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР