Европа се готви да увеличи местния добив на критични суровини,

...
Европа се готви да увеличи местния добив на критични суровини,
Коментари Харесай

Неизследваните води на дълбоководния добив: Шанс за Европа или риск, който не можем да поемем?

Европа се готви да усили локалния рандеман на сериозни първични материали, само че съгласно някои тя подценява надалеч по-богат източник на минерали - морските дълбини, пишат от Политико.

За зеления преход на блока ще са нужни големи ресурси от минерали като литий и редкоземни детайли за производството на екологични технологии като акумулатори за електрически коли и вятърни турбини, само че множеството от тях идват от Китай, което основава взаимозависимост, от която Европейски Съюз обезверено се пробва да се отърве.

Като част от това изпитание Брюксел ще показа този месец пакет от ограничения, които ще улеснят добива на първични материали в страните от съюза - стъпка, която към този момент провокира отпор на локално равнище заради опасения за околната среда.

На няколко хиляди метра под морското ниво дълбоководното дъно е покрито с милиони конкреции, всяка с размерите на огромен картоф, които съдържат основни минерали като манган, желязо, никел, мед и кобалт.

Според Оливър Гунасекара, основен изпълнителен шеф на основаната в Съединени американски щати минна компания Impossible Metals, която работи върху робот, употребяващ изкуствен интелект за събиране на конкрециите, без да се нарушава подводният живот, добивът на тези запаси от морското дъно е по-малко нездравословен за околната среда, в сравнение с добивът на подземни благосъстояния.

" Нуждаем се от големи количества метали, защото се отхвърляме от изкопаемите горива... тъй че въпросът е къде да ги добиваме, с цел да има минимум влияние ", споделя Гунасекара. " Убеден съм, че [въздействието на дълбоководния добив] е доста по-малко от другите възможности на сушата. "

Но някои учени, екологични групи и политици удрят спирачки, като предизвестяват, че дейностите по рандеман рискуват да увредят нежните морски екосистеми и да допринесат за изменението на климата посредством освобождение на CO2, съхраняван в морското дъно.

" Би било безспорна неточност да се опитваме да се борим с климатичната рецесия, като задълбочаваме рецесията с биоразнообразието. Това няма никакъв смисъл ", сподели Моника Вербеек, изпълнителен шеф на групата за отбрана на океаните Seas At Risk в Брюксел.

Според нея Европейски Съюз би трябвало категорично да изключи дълбоководния рандеман в новия си Закон за сериозните първични материали, като добави, че е " тревожно ", че към момента не го е направил.

Рисков бизнес

Повечето дълбоководни ресурси от сериозни първични материали се намират във води отвън националната пълномощия - известни като намерено море - и постоянно се припокриват с уязвими екосистеми.

Европейски Съюз разполага с някои евентуални ресурси в личните си териториални води, в това число край крайбрежията на Финландия, Швеция, Гърция, Италия и Азорските острови, както и във френските отвъдморски райони Гваделупа, Реюнион, Нова Каледония и Полинезия.

Отчасти това се дължи на сполучливата акция на екологичните групи, които от години бият паника за това какъв брой малко се знае за най-дълбоките елементи на океана и какъв брой мъчно би било да се управляват дейностите на фирмите. В понеделник те стачкуваха пред Европейския парламент, като приканиха блока да забрани дълбоководния рандеман.

Сред евентуалните опасности е, че добивът в промишлени мащаби може да наруши въглеродния цикъл на океана, като освободи CO2, арестуван в седиментите на морското дъно, съгласно Вербеек.

Добивът на тези конкреции трансформира морското дъно и има " трайно влияние ", в това число евентуално изгубване на типове, споделя Патрисия Ескете, морски биолог от португалския университет в Авейро.

В публикация, оповестена предишния месец, също по този начин се открива, че шумовото замърсяване от минните действия може да съставлява сериозна опасност за морските бозайници като китове и делфини.

Някои се притесняват също, че вместо да размени или понижи нуждата от рандеман на потребни изкопаеми на сушата, дълбоководният рандеман в действителност може да насърчи увеличението му, " тъй като добавяте нова форма на конкуренция ", споделя Прадип Сингх, помощник в Изследователския институт за резистентност в Потсдам, Германия.

Той добавя, че е належащо да се извършат още доста научни проучвания, преди страните да разрешат на фирмите да стартират дълбоководен рандеман.

" Да се позволи добивът на потребни изкопаеми през тази или идната година? Не, това е невероятно. Мисля, че е доста ясно, че се нуждаем от доста повече време, в случай че желаеме да се отнесем съществено към околната среда ", сподели Сингх. " Съвкупността от познания, с които разполагаме, не ни дава опция да вземем осведомено решение дали да позволим осъществяването на минни действия или не. "

Представителят на Impossible Metals Гунасекара отхвърли този мотив, като го назова " дезинформация ".

" Тези конкреции са открити преди 150 години, от този момент са изследвани... Така че да се твърди, че нямаме данни, в действителност е изцяло погрешно ", упорства той.

Той добави, че понастоящем интернационалните регулаторни органи изискват оценка на въздействието върху околната среда и базови проучвания, преди да издадат позволения за изследване на залежи.

Оранжева светлина

Засега Европа е на страната на предпазливостта.

" Не можем да кажем: " Не преглеждаме какви благоприятни условия има ", само че в това време не можем да си затваряме очите пред евентуалните рискове, които дълбоководният рандеман може да има ", сподели Франциска Брантнер, парламентарен държавен секретар във федералното министерство на стопанската система и климата на Германия.

Те настояват, че на сушата има задоволително значими първични материали, с цел да се задоволи възходящото търсене. Зелените групи също по този начин залагат на концепцията, че търсенето на материали ще намалее, защото стопанската система на Европейски Съюз става по-кръгова и преработването се усъвършенства.

Но това са дълготрайни решения, сподели Кестутис Садаускас, заместник-генерален шеф на отдела по морските въпроси на Комисията.

В кратковременен проект " ще се доставяме ли с [кобалт] в Африка, при допустимо най-лошите човешки условия? Дали да го търсим другаде?... Това е в действителност сложният въпрос, който би трябвало да си сложим. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР