Европа е транспортен маршрут за пратки Captagon, пътуващи до Персийския залив: Доклад

...
Европа се е превърнала в основна точка за трансбордиране на
Коментари Харесай

Европа се е превърнала в основна точка за трансбордиране на произведения в Сирия амфетамин, известен като Captagon, докато се придвижва от Близкия изток към региона на Персийския залив, установи доклад .

Докладът, публикуван от Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании (EMCDDA) и Германската федерална криминална полиция в сряда, отбелязва, че значителни количества каптагон, конфискувани в Европейския съюз (ЕС), са били предназначени за пренасочване към Персийския залив, преди всичко Саудитска Арабия.

Сирия е най-големият производител в света на пристрастяващото хапче за стимулиране от типа на амфетамина, което се пренася контрабандно в страни от региона.

Въпреки че е забранен по целия свят, след като е произведен за първи път през 60-те години на миналия век в Германия, Captagon подхранва парти сцените в Близкия изток. Съобщава се, че в продължение на години той предоставя решаваща финансова спасителна линия на сирийския президент Башар ал-Асад, който ставаше все по-изолиран след действията на неговия режим по време на гражданската война в Сирия, започнала преди повече от десетилетие.

Според доклада операциите по трафик включват директно пренасочване на пратки или изпращане на доставки след преопаковане в рамките на ЕС.

Някои сирийски и ливански граждани, пребиваващи в държави-членки на ЕС, често са били замесвани в тези операции.

Докладът също така твърди, че ливански и сирийски въоръжени групировки, свързани със сирийското правителство, играят роля в търговията с Captagon, като финансовите облаги се натрупват от режима на Ал-Асад.

Въпреки значителните количества Captagon, преминаващи транзитно през ЕС, държавите-членки не са докладвали значителна вътрешна употреба на лекарството.

В допълнение към таблетките Captagon, които се трафикират в ЕС, в доклада се казва, че някои от таблетките се произвеждат в Европа, предимно в Холандия.

Холандската полиция разкри големи производствени обекти, които произвеждат таблетки каптагон от амфетамин на прах.

Нарастващи гърчове

Докладът отбелязва постоянно увеличение на конфискациите на таблетки Captagon в ЕС от 2018 г. насам.

Държавите-членки на ЕС съобщават колективно за конфискуване на 127 милиона таблетки и 1773 кг (2 тона) от наркотика по време на периода на събиране на данни за този доклад. Най-голямото единично изземване от 84 милиона таблетки беше в Салерно, Италия през 2020 г.

Междувременно Саудитска Арабия съобщи, че е конфискувала зашеметяващите 73 тона амфетамин през 2021 г., в сравнение със само 18 тона през 2016 г.

Докладът, който събра информация от седем държави-членки на ЕС, подчертава спешната необходимост от координиран отговор за спиране на търговията и транзита на каптагон през ЕС.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР