Европа се държи лицемерно – с едната ръка налага санкции

...
Европа се държи лицемерно – с едната ръка налага санкции
Коментари Харесай

Валентин Николов: Белене е направено така, че да започне с руско гориво. Това няма кой да го позволи

Европа се държи лицемерно – с едната ръка постанова наказания на Путин, с другата купува газ и нефт от Русия. Нито Европа може без съветска газ, нито Русия може без европейски пари.

Това съобщи икономистът Георги Кадиев в предаването " Още от деня " на Българска национална телевизия по тематиката за провокациите пред енергийната сигурност и покачващите се цени на ток и горива.

„ Ако 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй бъде строен ще се зарежда с гориво на „ Уестингхаус “. Белене е направено по този начин, че да стартира с съветско гориво. Това обаче няма кой да го позволи в актуалната обстановка. Зависимостта единствено от един снабдител е доста рискова “, Това разяснява някогашният шеф на БЕХ Валентин Николов.

„ Въпрос на национална сигурност е да сме енергийно самостоятелни “, акцентира Кадиев.

„ Ние имаме благоприятни условия да получаваме газ и от други места. Технически можем да си позволим вкарване на газ, казусът е, че нямаме източници. И в този момент получаваме 1/3 азерски газ, само че това е по този начин, тъй като е подобен договорът “, изясни Николов.

„ Съединени американски щати ще наложат мораториум върху доставките на съветска газ и нефт, Европа ще ги последва със възбрана на 50%. Това е последната стъпка преди войната. България има три месеца ресурси на нефт и месец на газ. Истинският проблем ще се появи през есента. Той ще засегне цяла Европа “, предвижда Кадиев.

Николов добави, че обезщетения от Европейски Съюз ще има. „ Ако някой си мисли, че страната е купила гориво и ще го даде на бензиностанциите, се лъже. Тези 90-дневни, които би трябвало да имаме, са на компаниите. Те не всички са в България. Това са ресурси на Европейски Съюз. Когато има рецесия не е несъмнено, че те ще бъдат освободени у нас. Правителството би трябвало да има проект, само че никой не знае това. Ние закъсняваме. Трябва да помислим за логистиката “, акцентира Николов.

„ Цената на горивата се подвига, тъй като сме свързани с европейския пазар. Трябва да се взимат ограничения. Икономиката ще се задръсти. Правителството би трябвало да отстрани тавана “, даде съвет Кадиев. „ В момента държавното управление има ужасно доста пари, с които би трябвало да се компенсира бизнеса “, добави той.

Николов даде съвет на държавното управление да компенсира бизнеса неотложно, а да не го чака да почине.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР