Европа реши да сключи огромна сделка със САЩ за купуването

...
Европа реши да сключи огромна сделка със САЩ за купуването
Коментари Харесай

Васил Велев, АИКБ: Не сме виждали план за заместване на количествата руски природен газ

Европа реши да подписа голяма договорка със Съединени американски щати за пазаруването на полутечен газ - контрактувани са най-малко 15 милиарда кубични метра газ в допълнение до края на годината. Подробностите оттук насетне по какъв начин ще се случи процесът, следва да разберем. Крие ли това опасности за българската промишленост? Защо бизнес организациите считат, че България няма проект за диверсификация? И може ли бежанската вълна у нас да усили сивия бранш? Тези въпроси в разяснява шефът на Индустриалния капитал в България Васил Велев.

Практически може да се осъществят покупки с рубли. Въпросът е какво ще бъде решението и до каква степен могат да стигнат страните като демонстрация на неотстъпчивост и непреклонност, счита Велев. Той напомни, че сме имали такива връзки и при започване на 90-те години, когато се е търгувало с валути, в това число и бартерни покупко-продажби.

Ние желаеме изясненост и предвидимост за идната година. Ако няма да се възобновява контракта с " Газпром " би трябвало да знаем с какво ще заместим тези количества природен газ. Не сме виждали проект - първо от кое място са количествата, второ имаме ли направления и трето на каква цена.

Преди да имаме явен, различен проект за диверсификация и за подмяна на направления и търпимост на цената, не би следвало да вършим изявления, добави той.

Около 2-2,5% е делът на сивия бранш в бизнеса у нас, изясни Велев. Той е безапелационен, че работодателите не са срещу увеличението на минималната работна заплата.

Ние не сме срещу увеличението на минималната работна заплата, а сме срещу увеличението по подобен метод - административно, еднообразно за всички стопански действия. Минималната работна заплата нараства с малко повече от 9%. Проблемът е в това, че има огромна диференция в междинните хонорари по стопански действия. Например, в туризма е 1000, в айти бранша - 4000, изясни Велев.

По думите му, не е разумно минималната заплата да е идентична и за двата бранша.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР