Европа регистрира 30 пъти повече случаи на морбили между януари

...
Европа регистрира 30 пъти повече случаи на морбили между януари
Коментари Харесай

СЗО: 30 пъти скочиха болните от морбили в Европа

Европа записва 30 пъти повече случаи на морбили сред януари и октомври 2023 година, в сравнение с през 2022 година Това предизвести европейският клон на Световната здравна организация, призовавайки за усилване на напъните за имунизиране, оповестява Агенция Франс Прес.

„ Между януари и октомври 2023 година повече от 30 000 случая на морбили бяха докладвани от 40 от 53-те страни членове в района, който се простира до Централна Азия “, показва органът на Организация на обединените нации в прессъобщение. През 2022 година са регистрирани едвам 941 случая.

За цялата 2023 година са регистрирани 42 200 случая в 41 страни членове, съвсем 45 пъти повече от миналата година, съгласно данни, предоставени късно следобяд във вторник. Казахстан и Русия са най-засегнатите страни с над 10 000 случая всяка. Със 183 случая Англия е страната в Западна Европа, където възраждането на заболяването, считана за отстранена през 2021 година, е най-очевидно.

„ Станахме очевидци в района освен 30-кратно нарастване на случаите на морбили, само че и на съвсем 21 000 хоспитализации и пет смъртни случая, свързани с това заболяване - това е обезпокоително “, сподели районният шеф на СЗО Ханс Клуге, представен в прессъобщението. „ Необходими са незабавни старания за имунизиране, с цел да се спре предаването и да се предотврати разпространяването “, добави той.

Възраждането на това мощно заразно вирусно заболяване, което може да аргументи съдбовни затруднения и се популяризира по въздуха, се дължи на спада в обсега на имунизациите през годините на коронавирус.

„ Пандемията от КОВИД-19 оказа доста въздействие върху работата на системата за имунизиране през този интервал, което докара до струпване на неимунизирани или незадоволително имунизирани деца “, прибавя организацията.

Над 2800 случая на морбили и три смъртни случая са регистрирани в Румъния през 2023 година Според СЗО, която приканва за засилени акции за повишение на осведомеността измежду неимунизираните общности, повече от 1,8 милиона бебета в района не са били имунизирани против морбили сред 2020 година и 2022 година

Заболяването, което се демонстрира с кожен обрив, предшестван от ринит, конюнктивит, кашлица, съпроводени от доста висока температура и мощна изнемощялост, може да засегне всички възрастови групи.

През 2023 година обаче два от всеки пет случая са регистрирани при деца на възраст сред една и четири години и единствено всеки пети измежду тези над 20 години. На локално равнище минимум 95% от децата би трябвало да бъдат имунизирани, с цел да се избегнат вероятни огнища при внасяне на вируса. През 2022 година единствено 92% от европейските деца са получили втора доза ваксина.

Във Англия в избрани региони на страната, към Бирмингам, процентът на имунизираните пада до 81%, показаха английските здравни управляващи в петък. СЗО пресмята, че имунизацията против морбили е предотвратила 56 милиона смъртни случая сред 2000 година и 2021 година

През 2021 година броят на смъртните случаи, дължащи се на заболяването, се прави оценка на 128 000 в международен мащаб, основно измежду неимунизирани или незадоволително имунизирани деца под пет години. 

До 2022 година 83% от децата по света са получили доза ваксина против морбили преди първия си рожден ден. Това е най-ниският % от 2008 година насам, съгласно Организация на обединените нации.
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР