Европа продължава да се разтърсва от многохилядни протести срещу антинародната

...
Европа продължава да се разтърсва от многохилядни протести срещу антинародната
Коментари Харесай

Европа се тресе от масови протести! Знамето на европейските протести бе подето от синдикатите

Европа продължава да се раздрусва от многохилядни митинги против антинародната политика на управляващите в областта на енергетиката, общественото обезпечаване и във финансово-икономическия бранш. Освен манифестации и шествия, в европейските страни все по-често се организират работен стачки, постоянно в народен мащаб. В този обзор приказваме за най-големите и забавни демонстрации от миналата седмица.

Този път Гърция се трансформира в главен фокус на европейската протестна интензивност. В страната се организира общонационална синдикална стачка с присъединяване на учители, лекари, моряци, авиационни служащи и даже чиновници и публицисти.

Само в Атина към 40 хиляди души излязоха на улицата, недоволни от растящите цени, ниските заплати и обедняването на популацията. В града избухнаха конфликти сред анархисти и полицията: първите хвърляха камъни и коктейли Молотов по чиновниците на реда, вторите дадоха отговор със сълзотворен газ и шумови гранати.

В гръцката столица доста магазини, предприятия и институции бяха затворени, градският превоз не работеше, стотици полети бяха анулирани и отсрочени. Стачкуващите гърци желаеха по-добри условия на труд и по-ниски цени на електрическата енергия. „ Не желаеме помощи, желаеме заплата “, „ Не можем да изкараме зимата с два пуловера “, „ Уволнете Мицотакис в този момент “ [ Кириакос Мицотакис е началник на гръцкото правителство] - гласят лозунгите на транспарантите на протестиращите.

Синдикатите застанаха отпред на митингите и в България. Хората пристигнаха пред постройката на Народното събрание (парламента) в София с искане за нарастване на минималната работна заплата, поради високата инфлация и растящите сметки за комунални услуги.

Демонстрантите изпратиха декларация до държавното управление, в която приканват за допустимо най-бързо приемане на бюджета за 2023 година, с цел да не бъдат замразени заплатите на настоящето равнище. Българските деятели за правата на служащите дадоха обещание да излязат на улицата, до момента в който настояванията им не бъдат изпълнени.

От другата страна на Европа, в Лондон, десетки хиляди синдикалисти и представители на гражданско общество маршируваха под надпис „ Разбита Англия “. Събранието стачкува против Консервативната партия и политиките на икономии, изиска общи избори и поддръжка за популацията пред лицето на увеличените разноски за живот.

В близко бъдеще Обединеното кралство не би трябвало да разчита на мира. Страната към този момент разгласи общи стачки, на медицински сестри, железничари и академични служащи. Причините са същите - ниски заплати при внезапно повишаване на живота.

А във Франция, по самодейност на профсъюзите, имаше стачка на транспортните служащи с искане за по-високи заплати на фона на възходящата инфлация. В деня на стачката в Париж бяха затворени над 30 метростанции, а в други огромни градове на страната имаше спирания на публичния превоз. Общо по време на стачката във Франция се състояха 150-200 демонстрации, в които участваха до 100 хиляди души.

Работници в превоза и други браншове стачкуваха в прилежаща Белгия. Хората настояха за ограничение на цената на газа и електрическата енергия, индексиране на заплатите, увеличение на обществените помощи и налагане на налог върху свръхпечалбите. В резултат на стачката беше нарушена работата на метрото, наземния превоз и летището в Брюксел, доста супермаркети и образователни заведения не бяха отворени.

В холандския Ротердам полицията брутално потуши пикет против доставката на оръжия за Украйна, макар че беше авансово координиран с локалната администрация, само че анулиран съвсем преди началото. По думите на очевидци жандармеристите са работили извънредно жестоко против деятелите. „ Ние, като доста европейци, не желаеме международна война. Ние не поддържаме решението Украйна да бъде подкрепена с оръжие “, съумяха да заявят пикетиращите.

В Германия се организираха редица митинги. В Берлин лявата организация Umverteilen ( " Разпределение " ) провежда проява против растящите цени, милитаризма и изпращането на оръжия за Киев. Участниците в събитието се възмутиха, че НАТО не пести пари за разпалване на спорове в света, жертвайки благосъстоянието на личните си жители. Транспарантите и плакатите на протестиращите гласяха: „ Арендаторите не са лимони (за да ги изстискваме) ”, „ Не на наш тил ”, „ Да претопим танковете в газопроводи ”.

Демонстрации, критикуващи немското държавно управление, се организираха и в Дрезден и други немски градове. Протестиращите се опълчиха на енергийната рецесия, настояха за унищожаване на глобите против Русия и възобновяване на газопровода " Северен поток 2 ".

Австрийски учители и лекари излязоха на шествие с искане за 15% нарастване на заплатите. Няколко хиляди души маршируваха по улиците на Виена, носейки транспаранти с надписи: " Поне 15 % ", " Ние костваме повече ", " Не мога да работя толкоз неприятно, колкото ми заплащат за това ". Демонстрантите се оплакаха, че заплатите на учителите и младшите здравни служащи не са се променяли от години, а настоящето повишаване на издръжката е тежко за джоба.

В Полша митингът беше проведен от тези, които би трябвало да умиротворят протестиращите - чиновници на правоприлагащите органи. Шест хиляди служители на реда, пожарникари, митничари и спасители желаеха индексиране на заплатите в сходство с инфлацията. Друга тяхна рекламация към полските управляващи е несъответствието в премирането на редови и командни звания.

Освен това събралите се желаеха погашение на еднократна помощ, увеличение на обществените помощи и възобновяване на правото на пенсия след 15 години трудов стаж. На знамената на бунтовните сили за сигурност бяха изписани лозунги: „ Службата обеднява, анархията бушува “, „ Искаме правдивост и заслужен живот “, „ Премиер, усещаме се подценени като прислужници “. Акцията се оказа много колоритна, като участниците в нея даже донесоха със себе си алегоричен ковчег.

Ситуацията в Молдова беше напрегната през цялата предходната седмица. В страната не стихват огромни антиправителствени акции, в които с изключение на шорската партията ШОР от ден на ден вземат участие молдовските комунисти и социалисти. Отношението на популацията към политиката на настоящия молдовски режим е добре илюстрирано от знаме, разпънато на един от протестните манифестации: на него президентът на страната Мая Санду е изобразена до Хитлер.

Както нормално, в неделя в Кишинев се организира огромен опозиционен протест с присъединяване на към 60 000 души. Според уредниците още няколко десетки хиляди са пристигнали на митинга от други райони на Молдова, само че полицията е блокирала рейсовете им на входовете на столицата.

Но събитието въпреки всичко се оказа впечатляващо: две големи колони се придвижиха една към друга по централните улици на столицата. Демонстрантите опънаха 200-метрово платно в цветовете на молдовското знаме. По време на шествието хората спираха пред постройките на държавни институции, където преди този момент бяха инсталирани картонени фигури на техните водачи с надписи: „ Враг на молдовския народ “.

Изглежда молдовските ръководещи са решили да се оправят с протестиращите по метода на моркова и тоягата. Имаше информация за проектите на президента на Молдова да освободи държавното управление, ръководено от премиера Наталия Гаврилица, с цел да провежда „ изпускане на парата “ в обществото и да стабилизира вътрешнополитическата обстановка.

В същото време актуалният кабинет на министрите, с поддръжката на президента, изпрати искане до Конституционния съд на Република Молдова за очистване на партията ШОР. Неприятната политическа мощ, която провежда множеството протестни манифестации, е упрекната от молдовските водачи в общоприет набор от „ грехове “: корупция, проекти за дестабилизиране на страната и връзки с непознати разследващи служби.

Освен това не престават дейностите за заплашване на опозицията благодарение на правоохранителните органи. Поредица от обиски бяха осъществени в цялата страна по дело за хипотетични опити за дестабилизиране на обстановката в страната, в което са упрекнати шорските деятели. Служителите по сигурността посетиха и централния офис на Партията на социалистите на Република Молдова, която беше обвинена в нелегално финансиране. Междувременно полицейските специфични елементи Fulger („ Мълния “) организираха „ планувани “ учения с бронирани транспортни средства в северната част на Молдова.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР