Европа приветства искането на Украйна за членство в ЕС и

...
Европа приветства искането на Украйна за членство в ЕС и
Коментари Харесай

Европа приветства искането на Украйна за членство в ЕС


Европа приветства настояването на Украйна за участие в Европейски Съюз и ще работи в тази посока. Това беше декларирано публично през днешния ден в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел директно преди послание на украинския президент Володимир Зеленски.

Европейските депутати гласоподават и специфична резолюция.

Коментарите са за исторически ден в Европарламента. Десетки евродепутати с украински флагове, дълги овации за украинския президент, и следващ ден, в който тематиката за вероятно предоставяне на Украйна на статут на страна – претендент за Европейски Съюз, към този момент напълно не е табу.

Снимка: EPA


Пореден ден, в който европейското бъдеще на Украйна към този момент надалеч не е тема-табу. Потвърди го и ръководителят на Европаралмента, директно преди прочувствено послание на украинския президент.

„ Без вас, Украйна ще е сама. Доказахме силата си и че можем да сме като вас. Сега вие покажете, че сте до нас, че няма да ни изоставите. Докажете, че сте европейци и тогова животът ще надделее над гибелта, светлината – над мрака. Слава на Украйна! “, съобщи Володимир Зеленски.

„ Признаваме европейската вероятност за Украйна. Ние приветстваме кандидатурата на Украйна за статут на държава-кандидат и ще работим в тази посока. Ние желаеме и би трябвало да се надигнем пред бъдещето дружно. Г-н президент, ние заставаме до вас в битката ви за оцеляване в този тъмен миг от историята ни “, сподели Роберта Мецола.

Резолюцията, която се разисква през днешния ден в Европейския парламент доста остро осъжда " противозаконната съветска военна експанзия " против Украйна и приканва да не се прави никакво изключение от европейските стопански наказания против Русия, без значение до какъв отговор би довело това за националните стопански системи на държавите-членки.

Важно конкретизиране - прочувствената атмосфера от този следобяд не значи, че евродепутатите са единомислещи по тематиката за възможен статут за Украйна на претендент.

След към час ще стане явен резултатът от вота, само че може би няма да е изненада, в случай че извънредно леви и извънредно десни депутати гласоподават срещу резолюцията.

Различни позиции има и измежду държавите-членки. 8 страни от Централна и Източна Европа, сред които и България, приканиха Съюза да даде статут на Украйна на страна-кандидат.

Снимка: EPA


Западноевропейски страни, сред които Германия, Нидерландия и Франция обаче са срещу и през днешния ден към този момент се появиха неофициални мнения, че в случай че неотложно бъде даден статут на Украйна на страна претендент това би сложило сериозен проблем за Европа без да е явен какъв ще е изходът от военните дейности сега в Украйна, защото тогава Европа би се трансформирала непосредствено в страна в спора.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР