Европа преживя най-топлата година в историята 2020 година, докато Арктика

...
Европа преживя най-топлата година в историята 2020 година, докато Арктика
Коментари Харесай

2020 година е била най-топлата в историята на Европа

Европа претърпя най-топлата година в историята 2020 година, до момента в който Арктика имаше лято с рискови горски пожари, частично заради ниска снежна завивка, което демонстрира усилване на въздействието на климатичните промени, оповестиха в четвъртък европейски учени, оповестява Ройтерс.

Докато международните водачи се готвят да показват проектите си за битка с изменението на климата по време на провежданата от Съединени американски щати среща на върха в четвъртък, учените от Европейски Съюз насочиха изрично увещание, че въздействието върху земното стопляне към този момент е тук.

Средната годишна температура в Европа през 2020 година е била най-високата в историята и минимум с 0,4 градуса по Целзий над идващите я пет най-топли години, като всичките те са били през последното десетилетие, заяви " Коперник " - земната обсерваторна стратегия на Европейския съюз.

" Температурите се покачиха през всички сезони в Европа ", сподели Фрежа Вамборг, старши академик в " Коперник ".

През 2020 година имаше най-топлата зима в Европа - с цели 3,4 градуса по Целзий над междинната европейска зимна температура през интервала 1981-2020 година Времето е по-променливо през зимата, тъй че рисковите температури нормално играят най-силна роля през този сезон.

През предходната година беше и на най-топлата есен в Европа, до момента в който летните горещи талази не бяха толкоз интензивни или продължителни, както през последните години, макар райони с рекордни горещини, в това число Скандинавия и Франция.

Междувременно Арктика стана очевидец на " грандиозна година ", сподели Вамборг, отбелязвайки тамошното лято с рекордни горски пожари в Арктически Сибир, които бяха влошени от високите температури и по-ниската от междинната снежна завивка.

Средната температура в Арктически Сибир през предходната година счупи върховете с огромна разлика от над 4,3 градуса по Целзий по отношение на междинната стойност през интервала 1981-2020 година

В световен мащаб европейската обсерваторна стратегия " Коперник " съобщи, че 2020 година е една от трите отчетни най-горещи години в света, потвърждавайки констатациите, оповестени тази седмица от Световната метеорологична организация.

В сряда Европейски Съюз си сложи за цел да понижи нездравословните излъчванията по-бързо през това десетилетие, а Съединени американски щати се чака да създадат същото в четвъртък, увеличавайки по този метод натиска върху останалите страни по света, в това число Китай и Индия.

В момента обединените задължения на страните не съумяват да допринесат за контрактуваното посредством Парижкото климатично съглашение бързото понижаване на излъчванията, като съгласно учените е належащо да се ограничи стоплянето до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища и да се избегнат най-тежките въздействия на изменението на климата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР