Европа повече не може да си позволи да бъде разединена.

...
Европа повече не може да си позволи да бъде разединена.
Коментари Харесай

Европа повече не може да си позволи да бъде разединена

Европа повече не може да си разреши да бъде разединена. Това сподели каза министър председателят Николай Денков, съгласно който е неприемливо да няма пътища, които да свързват прилежащите страни.

Няма по какъв начин да няма енергийна съгласуваност, като по този метод да се оказва подвластна от външни фактори. Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков след среща с  министър-председателите на България, Румъния и Гърция.

„ Основните тематики, които обсъдихме, са свързани с развиването на Югоизточния европейски район. Както във връзка с транспортната съгласуваност, по този начин и във връзка с енергийната и цифровата съгласуваност. Всички тези проблеми през днешния ден имат извънредно значим надрегионален аспект. Той е обвързван с това, което се случва в Украйна и което от два дни виждаме да се случва с Израел “, означи Денков.

 

Премиерът бе хазаин на срещата. В нея участваха сътрудниците му от Гърция и Румъния – Кириакос Мицотакис и Марчел Чолаку.

На форума участваха още заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас и еврокомисарят по превоза Адина Вълян.

Участва министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов.

„ Всички ние би трябвало да бъдем дружно във всеки един смисъл на тази дума – и като политическа позиция, и като общи полезности, които би трябвало да отразяваме всеки един ден в работата си. Също по този начин и като развиване на нашата съгласуваност, от която зависи нашето бъдеще ”, сподели Денков

Той уточни, че диалозите са минали в топла и сърдечна атмосфера, с доста прагматичен метод. Това демонстрира, че ние желаеме да бъдем дружно в напъните, които да трансфорат района ни в подобен, който да заеме своето място и да бъде водещ в европейското семейство.

Да бъде образец за другите страни, освен от Европейския съюз, сподели още образецът след диалозите.

Като главен акцент бе обявена районната съгласуваност и по-конкретно планът за кулоар от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с опция за удължение към Молдова.

Идеята е по трасето да бъде построена съвременна транспортна, информационна и енергийна инфраструктура, която ще засилва икономическите, а и политическите връзки сред включените страни.

Как бе проведена тази среща

Денков бе на среща в Атина преди време. Там се видя още веднъж с президента на Украйна

Европейският съюз, Гърция, страните от Западните Балкани, България, Румъния и Молдова  поддържат постигането на резистентен мир в Украйна. Това да стане въз основата на мирния проект на украинския президент Володимир Зеленски.

Това бе декларирано на срещата в гръцката столица. В събитието участваха ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски.

Мишел и фон дер Лайен потвърдиха интереса на Европейски Съюз към разширение на съюза. Както към Западните Балкани, по този начин и към Молдова и Украйна. Този развой обаче би трябвало да върви по едно и също време с промени в тези страни, подчертаха европейските водачи.

В Атина президентът Зеленски за следващ път благодари на премиера акад. Денков за помощта, предоставена от България на Украйна.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР