Европа отпуска 3,3 млн. лева и за строеж на социални

...
Европа отпуска 3,3 млн. лева и за строеж на социални
Коментари Харесай

Европа дава 3,3 млн. за ромски Бевърли Хилс

Европа отпуска 3,3 млн. лв. и за градеж на обществени жилища. Засега не е конкретизирано къде ще се издигне новият квартал, който ще е сходен на този до Руския пазар в Шекер махала. Навремето ромските мезонети бяха издигнати със средствата на страната. Сега парите идват от Брюксел.

Пак по план с европейско финансиране обаче Общината ще би трябвало да обезпечи галактическа сума от 34 634 305 лв., с цел да реализира Водния цикъл. Безвъзмездната финансова помощ по оперативна стратегия " Околна среда " за този обект е 80 698 933 лв..

Това значи, че в подмяната на водопровода и канализацията по бул. " Дунав " и северната част на града, както и в реконструкцията на Пречиствателната станция ще бъдат вложени малко над 115 млн. лв..

Данните са посочени от администрацията в листата с европроектите, по които следва да се работи. Част от тях се приготвят, други чакат оценка. За Водния цикъл, чийто първи вид беше приключен още през 2010 година, когато Славчо Атанасов беше кмет на Пловдив, само че през всички тези години по този начин и не се стигна до подписване на контракта за финансиране.

Според кмета Иван Тотев европейските пари са обезпечени и се чака единствено " Ситигаз " да завърши процедурите по смяната на проекта, тъй като ще взе участие с газификация в региона на Пречиствателната станция. Тепърва следва да се изберат реализатори, което значи, че ще има борба сред компаниите за милионите от Европейски Съюз.

Сумата от 35 млн. лв. е много огромна за градския бюджет. За 2018 година са планувани за асимилиране към 10 млн. лв., от които 3 млн. лв. са общински средства, а останалите са от Европейски Съюз. При състояние че публичните поръчки даже не са оповестени, парите могат да си останат неизразходвани. Срокът за приключването на Водния план обаче е 2020 година, т.е. общината има разполагаем единствено три години.

Сред европроектите, на които разчита общината, са седем нови обществени услуги за хора в неравностойно състояние. Те са на стойност 2,4 млн. лв.. Още 16 млн. лв. се чакат от Европейски Съюз като безплатна помощ по оперативна стратегия " Региони в напредък " за възобновяване на учебни заведения, детски градини и ясли, като общината ще взе участие със свои пари в размер на 2 млн. лв..

По същата стратегия за енергийната успеваемост на многофамилни жилищни здания Европейски Съюз дава за Пловдив 18 млн. лв.. Според желанията на администрацията половината от безвъзмездната финансова помощ ще се усвоява следващата година. Само в регион " Централен " има над 100 молби от фамилии, които желаят да санират гратис жилищата си.

Общата сума на предстоящото финансиране по разнообразни стратегии от Европейски Съюз в община Пловдив е 126 899 930 лв.. До края на програмния интервал от градския бюджет за тези планове би трябвало да бъдат обезпечени малко над 40 милиона. За тази година общината възнамерява да влага 24,5 млн. лв., от които личните средства са близо 4 млн. лв.. /Марица.бг
тагове европа ромски бевърли хилс
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР