Европа открито ще се намеси във вътрешните работи на Австрия.

...
Европа открито ще се намеси във вътрешните работи на Австрия.
Коментари Харесай

Европа в опит да диктува на Виена какво правителство да състави

Европа намерено ще се намеси във вътрешните работи на Австрия. И това ще се случи през днешния ден по време на среща на спечелилия в изборите от неделя Себастиан Курц, който е и външен министър на страната си. Поради което ще взе участие в срещата на върха на Европейски Съюз. А мотивът е възможното присъединяване на националисти в бъдещия колаиционен австрийски кабинет.

Евентуалното присъединяване на крайнодясната Партия на свободата в бъдещата ръководеща коалиция в Австрия основава напрежение измежду европейските водачи, които са съществено обезпокоени изключително на фона на идното австрийско председателство на Съвета на Европейски Съюз през втората половина на 2018 година Това се споделя в разбор на водещото локално издание " Курир ", съобщи БГНЕС.

Вестникът показва, че водачите на Европейската национална партия /ЕНП/ имат огромни упования от Себастиан Курц. Водещите фигури в ЕНП ще се съберат на 19 октомври в Брюксел преди срещата на върха на Европейския съюз, на която Курц ще би трябвало да отговори на всички техни въпроси. Там ще участват немският канцлер Ангела Меркел, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителят на Европарламента Антонио Таяни, испанският и унгарският министър председатели Мариано Рахой и Виктор Орбан.

Всъщност множеството страни-членки в Европейски Съюз се ръководят от десни политици, социалдемократите са една шепа, отбелязва изданието. Лидерите ще честват, само че и ще подлагат на критика Курц за опцията да направи коалиция сред неговата Австрийска национална партия и крайнодясната Партия на свободата. Те са изключително обезпокоени от скептичното и негативно отношение на Партията на свободата към Евросъюза, чиито евродепутати седят в Европарламента дружно с антиевропейски настроените си сътрудници от групата на Льо Пен.

Ако попитате какво избират институциите на Европейски Съюз в Брюксел, можете да чуете следния отговор: " По-добре да бъде формирана коалиция сред консерваторите и социалдемократите, в сравнение с сред консерваторите и крайната десница. И в случай че питате за какво? Отговорът е: Тъй като тази държавна коалиция ще докара до по-надежден курс за Европа”, написа австрийското издание.

Има опасения, че Австрия може да " обърка " своето председателство на Европейски Съюз през втората половина на 2018 с присъединяване на евроскептичната Партия на свободата, акцентира " Курир ". Изданието напомня, че председателството на Виена ще съвпадне с решаването на значими задания, измежду които са договарянията за Брекзит, бюджета на Европейски Съюз и бъдещето на съюза като цяло.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР