Европа от 2014 г. насам, а 5 хил. мигранти са

...
Европа от 2014 г. насам, а 5 хил. мигранти са
Коментари Харесай

Повече от 29 хил. мигранти са загинали по път за Европа от 2014 г. насам

Европа от 2014 година насам, а 5 хиляди мигранти са починали единствено за последните две години, уточни в оповестен отчет Международната организация по миграция (МОМ).

МОМ предизвести за " увеличаващ се брой смъртни случаи по миграционните направления през Средиземноморието, по сухопътните граници към Европа и вътре на континента ".

Според отчета най-смъртоносният миграционен маршрут продължава да бъде Централното Средиземноморие, където от януари 2021 година са починали 2836 мигранти, в опит да доближат Италия или Малта през Средиземно море от Либия и Тунис.

Втори най-смъртоносен маршрут е през Атлантика от Западна Африка към испанските Канарски острови, където са регистрирани повече от 1500 смъртни случая от 2021 година насам.

Експерти на МОМ обаче признават, че данните им евентуално са занижени поради компликацията при събиране и потвърждаване на информация за по този начин наречените " невидими корабокрушения " - лодки, които изчезват в морето, без да има никакви очевидци.

Увеличение на броя на смъртните случаи се следи също в други гранични региони на Европа, както и в Гърция, Западните Балкани и Ламанша, сочи отчетът.

Много от смъртните случаи можеше да бъдат предотвратени посредством навременна и ефикасна помощ за бедстващите мигранти, показват в изказване специалистите от " Проекта за изчезнали мигранти " към МОМ, които изготвят печалната статистика.

За първи път те оповестяват и данни за смъртните случаи, свързани с така наречен връщания, или насилствени изгонвания на мигранти от управляващите в европейските страни. В тази връзка се загатва за 252 смъртни случая, като данните са въз основа на свидетелства на оживели.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР