Европа остава с отворени граници, но условията за пътуване може

...
Европа остава с отворени граници, но условията за пътуване може
Коментари Харесай

Задължително ваксина срещу COVID-19 при пътуване в Европа?

Европа остава с отворени граници, само че изискванията за пътешестване може да стават от ден на ден.

В мощ за доста страни е условието за негативен антигенен или PCR тест, оповестява Нова телевизия.

Възможно е обаче и слагането на ваксина да се трансформира в изискване, с цел да минеш през границата на дадена страна.

Туристическият отрасъл би приел вероятно въвеждане на наложителна ваксина за пътешестване в чужбина като добра стъпка, с цел да има успокоение.

С ангажимента, че в границите на Европейския съюз мъчно може да се одобри предписание, което под някаква форма да не разрешава свободното напредване на хората. А самите пътуващи реагират друго. Повечето обаче декларират подготвеност да се имунизират, единствено в случай че ги задължат.

Велина живее у нас, само че пътува постоянно до Англия, където е майка й. Категорична е, че не би се ваксинирала даже това да значи, че повече няма да напуща България. Не толкоз краен в мнението си е Петър, който пътува за Дания.

Смята обаче, че обвързване за имунизация е по-подходящо от показване на негативен тест при всяко пътешестване от финансова позиция.

От туристическия отрасъл считат, че мъчно може да се вкара имунизационен паспорт в границите на Европейския съюз.

„ По никакъв метод не могат да вкарат тези ваксини като наложителни и в това време да се оспори едно от главните права за придвижване сред страните в Европейски съюз.

Юридически няма по какъв начин съгласно мен да се случи това нещо”, счита ръководителят на Асоциацията на туристическите организации Димитър Попов.

Въпреки това за сектора тази мярка би се отразила позитивно.

„ Дори да се вкара, въпреки всичко ще бъде облекчение за пътешестване, тъй като незабавно ще отпаднат всички PCR проби, карантини.

Това въпреки всичко продължава да бъде огромна спънка, тъй като никой няма да тръгне да си прави резервации за самолети и хотел, преди да е сигурен, че пробата му ще бъде негативен”, изясни Попов.

На този стадий поръчка за наложителна ваксина при пътешестване има единствено от австралийски авиолинии. Нагласите на туристическия отрасъл у нас са, че скоро може би ще се постанова да се имунизираме наложително единствено, в случай че пътуваме отвън Европа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР