Европа официално спира вноса на руски петрол, доставян по море,

...
Европа официално спира вноса на руски петрол, доставян по море,
Коментари Харесай

Влиза в сила ембаргото на ЕС върху доставките на руски петрол

Европа публично стопира вноса на съветски нефт, доставян по море, и ще се опита да наложи таван на цената му в размер на 60 $ за барел на други купувачи. В понеделник влиза в действие ембаргото на Европейския съюз върху доставките на нефт от Руската федерация с танкери, паралелно с това влиза в действие решението на Общността, страните от Г-7 и Австралия за възбрана на превозването и застраховането на съветски нефт на стойност над 60 $ и минимум 5% под пазарната цена. Москва от своя страна разгласи, че няма да прави доставки на основната суровина при тези условия и заради тази причина специалистите чакат цената на нефта да се увеличи до над 100 $ за барел, обобщава, базирайки се на съветски медии.

Условия за ембаргото

Още през юни Европейският съюз одобри шестия пакет от наказания против Руската федерация, в това число отсрочено ембарго върху доставки на съветски нефт по море от 5 декември и петролни артикули от 5 февруари 2023 година, а през септември финансовите министри на страните от Г-7 оповестиха желанието си да вкарат таван на цените на съветския нефт. България ще може да получава петрол и нефтопродукти от Руската федерация по море до края на 2024 година, Хърватия - до края на 2023 година

В същото време няколко европейски страни ще продължат да получават съветски нефт по тръбопроводи. Предвидени са изключения за вноса на петрол за тези страни от Общността, които заради географското си състояние нямат опция на съветските запаси.

Русия, с дял от съвсем 11% на международния пазар на нефт, е вторият експортьор след Саудитска Арабия: съгласно Федералната митническа работа през 2021 година Руската федерация е изнесла 229,9 милиона тона нефт в 36 страни. Китай получава 70 милиона тона, а страните от Европейски Съюз съставляват 47% от доставките или 108,1 милиона тона. Миналата година доставките на нефт по море за страните отвън Организацията на самостоятелните страни (ОНД) са към 118,5 милиона тона.

Според Международната организация по енергетика до октомври страните от Европейски Съюз към този момент са понижили вноса на съветски нефт с 1,1 милиона барела дневно до 1,4 милиона барела дневно, а след влизането в действие на съветското ембарго - с 1,1 милиона барела дневно нефт и 1 милион барела дневно петролни артикули.

По данни на организация Argus множеството европейски страни още преди ембаргото са отказали морски доставки на нефт от Руската федерация. Обемът му за страните от Европейски Съюз през октомври е намалял на половина - до 770 000 барела дневно от 1,6 милиона барела дневно през януари. Сергей Агибалов, съветник в Argus, изяснява, че като цяло съветските компании са " доста сполучливи “ в пренасочването на потоците за Азия.

Защо е нужен таван на цената

Налагането на ценови таван всъщност е намаляване на първичния проект на Европейски Съюз за цялостна възбрана на финансирането и застраховането на доставките на съветски нефт и опит да се избегне внезапно повишаване на цените на петрола. Г-7, дружно със страните, подкрепили самодейността, управляват множеството международни транспортни компании и застрахователи.

Както съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, таванът " доста ще понижи приходите на Русия и ще стабилизира международните цени на силата ".

Страните от Европейски Съюз не съумяха да реализират съглашение за ембаргото за към месец (Унгария и някои други страни се противопоставиха), след което процесът се забави още повече с тавана на цените. Тази концепция стана известна напролет, а при започване на септември Г-7 разгласи съглашение за неговото въвеждане. Само два дни преди предстоящото влизане в действие на ембаргото бе публично оповестено, че цената ще е $ за барел. Полша и балтийските страни желаеха по-нисък таван до нереалистичните 30 $ за барел, до момента в който Малта и Гърция се застъпиха за равнище от 65-70 $, с цел да поддържат рентабилността на значимия за тях превоз.

Решението за размера на тавана на цените бе оповестено в Официалния вестник на Европейски Съюз едвам на 3 декември. Ограничението за нефтопродукти би трябвало да влезе в действие от 5 февруари и ще бъде несъмнено по-късно.

Според Министерството на финансите на Съединени американски щати равнището от 60 $ е задоволително, с цел да може Руската федерация да продължи да доставя нефт на международния пазар, защото е по-висока от себестойността на производството и е сравнима с продажните цени на съветския нефт. Те обаче възнамеряват да преразглеждат тавана на цените на всеки два месеца.

В същото време съветският Urals в този момент се търгува на цена под това равнище - съгласно организация Argus от порядъка на 50 $ за барел, с отстъпка от към 30 $ по отношение на Brent. По данни на Министерството на финансите на Русия междинната цена на петрола Urals през януари-ноември е била 78,32 $ за барел, а през ноември - 66,47 $.

Какво заплашва нарушителите

" Забранено е даването на танкери за техническа помощ, поддръжка, финансови услуги, свързани с търговията или превоза, в това число посредством прекачване сред кораби, до трети страни на недопечен петрол или нефтопродукти “, се показва в документа на Европейски Съюз. В същото време е допустимо директно превозване на нефт през Русия на цена над тавана, в случай че не е създаден в Руската федерация и не принадлежи на съветски жител или компания.

Освен това се не разрешава на операторите да застраховат, поддържат и финансират кораби на трети страни, които съзнателно транспортират съветски нефт на цена над тавана. Обещава се европейски транспортен съд, който наруши тавана на цените, да бъде осъден според законите на Европейски Съюз.

Позицията на Москва

Русия от своя страна съобщи, че няма да продава нефт при условия на таван на цените, даже в случай че това значи понижаване на производството. " Ние ще продаваме нефт и петролни артикули на тези страни, които ще работят с нас при пазарни условия, даже в случай че би трябвало да понижим ненапълно производството “, акцентира съветският вицепремиер Александър Новак.

Според него съветските управляващи имат намерение да вкарат механизъм, който да не разрешава търговията при изискване на таван на цената на петрола, без значение от нейното равнище. Русия счита, че таванът на цените може да докара до още по-голяма дестабилизация, дефицит на енергийни запаси и понижаване на вложенията на международния пазар. На собствен ред съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Москва ще договаря непосредствено с сътрудниците си за цените на енергийните запаси.

В началото на месеца Новак сподели, че Русия не чака спад в износа на нефт през декември и че в бъдеще чака търсенето му да се увеличи. " Разбира се, има доста неясноти, само че все пак нашият нефт се търси на международните пазари. И ние имаме вяра, че ще бъде издирван ", напомня организацията думите му.

Какво споделят специалистите

Световните цени на петрола може да надвишават 100 $ за барел на фона на въвеждането на ценови таван и вероятно понижаване на съветския експорт, счита Кирил Мелников, началник на Центъра за енергийно развиване. " Самият размер на тавана няма значение, защото съветските компании към момента няма да продават нефт през него. Съответно доставката на съветски нефт благодарение на европейски корабни и застрахователни компании ще бъде прекратена, което може да понижи износа от Русия с 1 -1,5 милиона барела дневно през декември-януари. Това евентуално ще докара до повишение на цените на петрола до над 100 $ за барел ", сподели той.

Водещият анализатор на Finam Александър Потавин съобщи пред ТАСС, че утвърденият от Европейски Съюз таван може да разреши да се резервира забележителен дял от съветския нефт Urals на международния пазар. Според него съветският флот може да транспортира към 80% от настоящия морски експорт на нефт от Русия за Азия. По данни на Международната организация по енергетика от май доставките на съветски нефт за Съединени американски щати, Англия и страните от Европейски Съюз са намалели с 2,2 милиона барела дневно, само че две трети от този размер е пренасочен към Индия, Китай и Турция, отбелязва Потавин. " Според нашите оценки съветският флот от танкери ще бъде задоволителен, с цел да обезпечи износа на нефт за Азия по море на към 80% от сегашните размери “, споделя специалистът.

Възможно е ограничението на цената на петрола от Руската федерация да бъде мъчно изпълнимо - надали такива огромни купувачи като Китай и Индия ще го поддържат. Според Бен Кейхил, старши помощник в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон, опитите да бъдат накарани страни отвън Г-7 да наложат таван на цените са се провалили, частично тъй като таванът е неестествен. " Мисля, че има и известно неспокойствие от западните наказания и концепцията, че Съединени американски щати и Европейски Съюз в действителност тласкат страни към това и се намесват в международния петролен пазар. Те са много скептични. И не мисля, че Индия и Китай ще поддържат проекта “, добави той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР