Европа няма проблем с нашите централи, по-скоро има проблем с

...
Европа няма проблем с нашите централи, по-скоро има проблем с
Коментари Харесай

Валентин Николов, БЕХ: Европа няма проблем с нашите централи, а с добива на въглища!

" Европа няма проблем с нашите централи, по-скоро има проблем с добива на въглища. Тя желае да посочим краен период, в който ще преустановим работата с въглища. По ред аргументи, във връзка със Зелената договорка и новите стопански модели до 2050 година, които плануват да сме нулево емисионна стопанска система би трябвало да създадем по този начин, че да не се замърсява околната среда ", съобщи изпълнителният шеф на БЕХ Валентин Николов пред Българска национална телевизия.

Според шефа на БЕХ проектът до 2038-2040 година разрешава равномерен преход, да се финансират планове като парогазовата централа в Маришкия басейн. Газта се приема като преходно гориво към възобновимите източници.

" Знаете, че с изключение на Плана за развиване, има и проект за Стара Загора, за района. Честно казано, парогазовата централа е в действителност добър вид, само че аз персонално бих заложил вложения в София и " Топлофикация София ", сподели Николов.

По думите му по този начин ще бъдат понижени загубите за преместване на силата към от Маришкия басейн към София, ще понижи цената на тока, само че и сдружението ще може да придобие повече ликвидност и да изплати задълженията си.

" Парогазовата централа в Маришкия басейн ще бъде на конкурентен принцип, ще се състезават частни субекти, които да я изградят и да получат финансиране за стартирането и в употреба ", изясни Николов.

Цената на електрическата енергия е висока, тъй като има недостиг на работата в района, добави той. Трябва да мислим за съханение на силата, само че и за други базови мощности като нуклеарните централи.

" Ние не можем да си позволим да не плащаме на доставчиците на газ, тъй като има недостиг. Дългът към " Булгаргаз " е над 100 млн. лева, а към нас е 714 млн. без лихвите ", разяснява той отговорностите на " Топлофикация София ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР