Европа най-накрая има възможността да се позиционира като лидер в

...
Европа най-накрая има възможността да се позиционира като лидер в
Коментари Харесай

За първи път Европа има шанс да поведе дигиталната революция

Европа най-сетне има опцията да се нарежда като водач в цифровата гражданска война с помощта на първата по рода си всеобхватна регулаторна рамка – MiCa. С нея Старият континент излиза с едни гърди пред останалите на фона на разгръщането на Web3 вълната. Това сподели Веселин Георгиев, кънтри управител на Binance за България, по време на събитие за публицисти. 
Регулаторните провокации
Регулаторната рамка изключително в Европа, само че и на международно равнище като цяло, все още е мощно фрагментирана. Там, където въобще има такава – като във Франция, Италия, Испания и Швеция – тя е характерна за всяка съответна страна. На други места, като България да вземем за пример, пък няма.

За бизнеса това е доста неприятно, тъй като коства ужасно доста финансови и човешки запаси, с цел да може да се отговори на условията на всяка обособена страна “, разяснява Веселин Георгиев.

От друга страна, продължи той, става дума за една млада промишленост, която страните се пробват да контролират. Предизвикателството е обвързвано с неналичието на задоволително изясненост за бизнеса. „ В някои страни направиха опит да наложат обичайните финансови правила върху криптоиндустрията, която всъщност е супер друга поради новаторския си и динамичен темперамент “, дава образец Веселин Георгиев.

Представете си с разпоредбите, които имаме за банките, основани преди десетки години, да се опиташ да регулираш крипто, което е доста по-различно от банките. Това е задача, която досега демонстрира, че е обречена на крах. “

Липсата на цялостна регулаторна рамка за крипто пречи за цялостното му и по-масово приемане.
MiCa
Това е регулаторната рамка на Европейски Съюз, която бе гласувана през април 2023 година Доставчиците на крипто услуги имат 18 месеца да синхронизират активността си с новите правила и да получат нужния лиценз.

Това е първата цялостна регулаторна рамка, която дава консистентен набор от правила за контролиране на криптоиндустрията. Това е доста значимо за промишлеността и огромен късмет за Европа. “

Европа хвана влака на предходните две уеб революции със забавяне. Web1 се свързва с появяването на първите интернет уеб сайтове, сърфирането и търсенето на информация в мрежата. Web2 се отнася до взрива на обществените мрежи, където освен консумираш информация, само че и предаваш – или с други думи, интервала, в който всеки човек стана медия. И двете започнаха в Щатите, застигайки Стария континент след това.

Сега за първи път Европа има шанса да е водач в Web3 революцията “, счита Веселин Георгиев.

Счита се, че Web3 е обвързван не просто с приемането на криптовалутите, а най-много с разпространяването на блокчейн технологиите и контрола върху цифровите данни – „ тъй че всеки субект да има благосъстоятелност, а данните да не се продават от обществените мрежи на рекламодатели “, прецизира Веселин Георгиев. По думите му такава всеобхватна регулаторна рамка като европейската MiCa, която обгръща доста на брой страни, „ до момента на никое място не реализирана “.

Според него това ще се отрази позитивно на бизнеса, тъй като с помощта на MiCa на фирмите ще им е належащо да си издадат един лиценз в страна член на Европейски Съюз, с който ще могат да оперират на всички места в съюза. „ Това основава една доста добра икономическа среда за вложения в Web3 “,

Освен че обгръща целия Европейски Съюз, MiCa е основана на база същността на самите криптовалути, т.е. те са проучени в подробност, а не се постановат старите финансови правила. Криптовалутите са в сърцето на тази регулаторна рамка. “
Криптопейзажът и мръсните пари
2023 година бе турбулентна за цялата криптоиндустрия. Пазарите имаха възходи и падения, само че в последна сметка годината приключи с оптимизъм. Общата пазарна капитализация на целия бранш се усили със 109%, а към днешна дата тя към този момент надвишава 2 трилиона $. В края на годината растежът се задвижи от оптимизма, обвързван с утвърждението спот ETF биткойна в Съединени американски щати и идния халвинг на най-популярната криптовалута, наред с успокояването на стопанската система и спирането на покачването на лихвите.

Що се отнася до престъпността и средствата от престъпна активност, изпрани през криптовалути, през 2023 година се вижда спад. Делът на мръсните пари, минали през крипто, се свива от 0.43% на 0.34%, по данни от Chainalysis.

Общата стойност на цифровите активи, получени от противозаконни адреси, също се намалява сред 2022 и 2023 година – от 39.6 милиарда $ на 24.2 милиарда $. За съпоставяне, общият размер на противозаконните средства, които са минали през международната финансова система през предходната година, възлиза на 3.1 трилиона $, съгласно оценките в отчет на NASDAQ за световната финансова престъпност.

Причините, по думите на Веселин Георгиев, са свързани с напъните на криптоплатформите да подобрят мониторинга и сигурността. Той подчертава и върху усъвършенстваното взаимоотношение сред фирмите от бранша и проверяващите органи посредством основаването на директни канали за връзка. И акцентира, че доста компании, в това число самата Binance, са привлекли някогашни проверяващи служители на реда и чиновници на организации като Интерпол да работят за тях. По думите му българските управляващи също са много по-подготвени по тематиката с крипто и сигурността.

„ Не на последно място е характерът на блокчейн технологиите, който е на-прозрачен за финансовата система в наши дни – защото всеки човек може да наблюдава транзакциите в блокчейн “, добави той. 

Крипто през днешния ден е едно много недружелюбно място за нарушителите и те насочват своите старания към други по-незащитени канали. “
Binance в числа
След 30% растеж на новите консуматори през 2023 година, общо клиентите на Binance към този момент наброяват 170 млн. По думите на Веселин Георгиев с +/- 5% е повишаването и на българските ползватели на платформата през предходната година. Колко тъкмо са те обаче той отхвърли да каже поради вътрешните правила за неразкриване на такива данни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР