Европа награждава България с LNG-терминала в Александруполис, заради отказът й

...
Европа награждава България с LNG-терминала в Александруполис, заради отказът й
Коментари Харесай

Хърватия: Докато ние чакаме, българите и сърбите ще построят LNG-терминал *


Европа награждава България с LNG-терминала в Александруполис, поради отводът й от строителството на " Южен поток ", а Сърбия поради послушанието й към Германия? Тази версия, която не се е появявала до момента позволява хърватския създател Borislav Ristić в обява в vecernji.hr. Разбира се, има други, доста по-прагматични гледни точки, само че Хърватия очевидно се усеща наранена от това, че планът за терминал за полутечен природен газ на остров Кърк се бави безпричинно дълго, до момента в който планът за терминал на гръцкия Александруполис напредва.

Borislav Ristić

Компанията НЕР през този сезон няма избор, с изключение на да купи съветски газ, а руснаците споделят, че през идната година ще го продават през компанията PPD. При обзор на тези чисто настоятелен връзки несъзнателно се постанова отговор на въпроса кой ще има задоволително средства за покупката на 20-процентния дял в НЕР.

От вниманието на нашите медии бе пропусната новината за това, че на Сърбия се предлага дружно с Гърция и България да построи LNG-терминал на гръцкото пристанище Александруполис. Както пишат белградските медии, присъединяване на Сърбия в този план допуска покупката на 10 % от бъдещия терминал, който би трябвало да бъде издигнат към края на 2019 година От този терминал газа ще постъпва в българския град Стара Загора, а оттова през Димитровград – в Ниш, където сърбите възнамеряват да построят собствен терминал.

За строителството на инфраструктурата Европа им предлага 49,6 млн. евро. По този метод, както оповестяват медиите, Сърбия освен ще си обезпечи валутни приходи от превозването на газ за Румъния, Украйна и други страни от Европа, само че и подсигурява енергийната си самостоятелност от потреблението на съветски газ, който в този момент Сърбия купува през Унгария.

Възможно е тази вест да не е тиражирана от медиите, с цел да не провокират безредици в обществото в миг, в който без никакви мнения се появява известието на съветския „ Газпром “ за това, че на компанията PPD при преференциални условия ще бъде продаван газ, който да удовлетвори търсенето на хърватския пазар за повече от 10 години.

Разбираемо е, че това предложение е съветският отговор на самодейността, подкрепяна от американския президент Тръмп. Става въпрос за това, че на нашия остров Кърк би трябвало да стартира строителството на LNG-терминал.

Предложението за на ниска цена газ за нескончаем интервал би трябвало да ни накара да повярваме, че този терминал е непотребен за Хърватия за удовлетворявана на хърватския пазар. Който желае може да се поинтересува: в случай че единствено една самодейност за строителството на LNG-терминал на остров Кърк понижи цената на съветския газ, то какъв ли би бил резултата от понижение, в случай че този терминал бъда издигнат? Независимо, че с помощта на това съветско предложение терминалът в Кърк към този момент наподобява оневинен самичък за себе си, поставеният въпрос не се повдига. Обратно, в този момент медиите основават усещане, че този терминал се трансформира за Хърватия в скъпа и неизгодна инвестиция.

Разбира се, пречките за строителство на наш терминал на остров Кърк не са малко. Те имат освен стопански, само че и политически темперамент. Освен за нашата прословута успеваемост, става въпрос и за неизгодните условия, при които Европейската комисия е съгласна да ни даде финансиране в размер от 100 милиона евро за строителството на плаващия терминал. Условията са такива, че за нас ще е по-лесно да си построим терминала, без да ги съблюдаваме. Така, едно от изискванията е, че ние би трябвало да придобием специфичен транспортен съд, а не да го вземем чартърен. От това нараства целият план и реализацията му се отсрочва, защото към сегашния миг на пазара няма сходни кораби. Освен това, забавното е, че корабът би трябвало да бъде издигнат в Европейския съюз, а това е допустимо единствено в Германия. Точно по този начин, излиза, че ние получаваме пари от Европейската комисия за дотиране на немското корабостроене.

От една страна при строителството на наш терминал в Кърк ние непрекъснато се сблъскваме с спънки. От друга страна – виждаме, че в този момент Европейският съюз с всички сили финансови и политически придвижва планът за строителство на LNG-терминал в Александруполис. Освен Гърция в този план взе участие България, която е привлечена, с цел да бъде обезщетена за това, че отхвърли строителството на „ Южен поток “. А в този момент се оказа привлечена и Сърбия, която е награждават за послушанието и верността й към Германия. Така се образува блок от страни на Балканите, своего рода „ православна бариера “, която би трябвало да попречи на „ Турски поток “, с цел да може с помощта на „ Северен поток 2 “, Германия да стане основен дистрибутор на съветски газ за Европа.

Европа ще отстоява интензивно гръцко-българско-сръбския LNG-терминал, защото той съставлява самичък по себе си „ бариера “ за различни енергийни потоци. Що се касае до хърватския терминал на Кърк, то за него ще има спънки, защото самичък по себе си съставлява опасност за немския монопол за дистрибуцията на съветски газ в Европа. Посредством този енергиен план се оказва спомагателен напън върху нашия план за LNG-терминал на Кърк, защото прогнозните доставки на газ за Ниш би трябвало да доближат до шест милиарда куб м. А мощността на терминала в Кърк би трябвало да е 2,6 милиарда куб м, което значи загуба на евентуалният пазар.
Ѝза всички наши премеждия, свързани със строителството на LNG-терминала в Кърк, който е в положение да обезпечи енергийната ни сигурност са виновни преди вичко политическите ни елити, които перчат на този план повече от 10 години. Причината е в това, че от екрана на тв приемниците, „ нашите спасители “ приканват за отбрана на националните ползи, а зад камерата си пълнят джобовете с съветски пари. Докато ние сами умишлено усложняваме живота, други, даже намирайки се под обичайната мощният съветски напън търсят за себе си други възможности и употребяват опциите, които им се дават.

Да имаш избор постоянно е по-добре от това да зависиш от някого. А компанията НЕР през този сезон няма избор, с изключение на да купи съветски газ. При това руснаците декларират, че и през идната година ще го продават посредством компанията PPD.

При обзор на тези чисто настоятелен връзки несъзнателно се постанова отговор на въпроса кой ще има задоволително средства за покупката на 20-процентния дял в НЕР.

Оригиналът на публикацията може да прочетете на: https://www.vecernji.hr/premium/dok-mi-cekamo-srbi-ce-graditi-lng-terminal-1196248

* Заглавието е на редакцията
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР