Европа може да стане най-големият потребител на американски втечнен природен

...
Европа може да стане най-големият потребител на американски втечнен природен
Коментари Харесай

Европа може да стане най-големият потребител на американски LNG


Европа може да стане най-големият консуматор на американски полутечен природен газ (LNG) заради митата за доставки на горивото в Китай и по-ниската стойност на превозването спрямо Азия. Това разясниха някои от участниците в конференцията KNect365 LNGgc, която се организира при започване на ноември в Лондон.

Според мнението на шефа на комерсиалната конструкция на американския снабдител на LNG Cheniere Energy Сам Уайт през 2030 година Европа може да усили покупката на полутечен природен газ до 200 млн. Тона през 2017 година Страните от Атлантика ще получават към половината от целия експортиран американски LNG през този интервал, счита той.

Не всички негови сътрудници обаче са съгласни с него. В частност ръководителят на Texas LNG Вивек Чандра съобщи, че американският LNG ще се конкурира мъчно с съветския тръбопроводен газ, заради ниската стойност на последния. Освен това доста ще зависи от европейското търсене на газ. Намаляването на потреблението на природния газ в Европейски Съюз през идващите 10 – 15 години ще стане сериозен проблем за Съединени американски щати, които ще би трябвало да се конкурират за свиващият се газов пазар освен с Русия, само че и с Катар и Алжир, а също по този начин евентуално и с Египет, който интензивно се стреми да стане експортьор на LNG.
Старши научният помощник от Оксфордския институт за енергийни проучвания Майк Фулвуд означи, че Азия, както и преди ще е по-перспективен пазар за американския полутечен природен газ. Търсенето на газ пораства бързо в Индия и страната подписва нови контракти за закупуване на газ от Съединени американски щати. Освен това Вашингтон оказва политически напън на Япония и Южна Корея, призоваващи ги да усилват покупката на LNG от Съединени американски щати, с цел да понижат доста недостига във външната търговия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР