Европа към момента без Газпром не може да оцелее. Ако

...
Европа към момента без Газпром не може да оцелее. Ако
Коментари Харесай

Министър Николов: Към момента Европа без “Газпром“ не може да оцелее

Европа все още без " Газпром " не може да оцелее. Ако погледнем единствено за България - диверсификацията може да бъде достигната до избран миг. Тоест този контракт, който имаме, в случай че се извършва, ще имаме релативно добър баланс. Може и отчасти да паднат цените. Това сподели министърът на енергетиката в оставка Александър Николов в предаването " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.
Прочетете още
По думите му, в случай че войната в Украйна завърши, има голям късмет цените да се намират в друга повърхност и доставките на газ за Европа от " Газпромекспорт " да наподобяват по друг метод.

По отношение на изявлението на посланика на Русия Елеонора Митрофанова за газа, той съобщи, че природният газ от дълго време не е енергиен запас, а е политически инструмент.

" Последното предложение по отношение на съществуващия и към момента деен контракт сред " Булгаргаз " и " Газпромекспорт " е от страна на " Булгаргаз " към " Газпромекспорт ". Няма нещо, което " Булгаргаз " можеше да направи в допълнение. Последният анекс, който е работещ и за двете сдружения, е препоръчан от " Булгаргаз ".

Той дефинира изявленията на президента Румен Радев и вицепремиера Корнелия Нинова във връзка с ситуацията в енергетиката като странни.

" Имал съм достойнството и удоволствието няколко пъти да си споделям в директни диалози с президента. И съм уверен, че неговите стремежи са за стратегически вярно развиване на България. Но през тези 8 месеца съумях да видя какъв брой е значим екипът откъм гърба. Какви данни са вадени от неговата администрация не мога да кажа, само че мога да дава всичко, което е налично при нас ".

По отношение на изказванията на Корнелия Нинова той съобщи, че е доста разочароващо.

" Лично за мен на фона на нещата, които се случваха, се пробвах в оптимално дълбоки елементи да срещна освен министър председател и отраслов вицепремиер, само че и сътрудниците от Министерски съвет. Но колкото и да е разочароващо, толкоз и не е по никакъв начин изненадващо. През последните седмици всички взеха решение да влязат в предизборна реторика, което е тъжно за обществото ", сподели още той.

Министър Николов съобщи, че договорът за 7-те танкера е с компания от Съединени американски щати.

" Офертата е разграничена на две елементи. Ангажиращата част е за първите 3, а останалите 4 през 2023 година са вероятни, само че могат и да бъдат отказани. Може да се предоговори механизмът на цена и метод на заплащане. Има къде да се разтоварят. И това, което е най-близко във времето - октомври месец, е подсигурено къде ще бъде разтоварено. За останалите две не престават диалози и ще ги оставим отворени - т.е. всеки да вземе решение. Второто и третото карго могат да се доставят на различни терминали. Дори да не стане, има механизъм, по който да бъдат изкупени назад или продадени с облага за сдружението ".

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР