Европа изостава в кризата срещу коронавируса. Това е оценката на

...
Европа изостава в кризата срещу коронавируса. Това е оценката на
Коментари Харесай

10% икономически спад след коронавируса, прогнозира Симеон Дянков

" Европа изостава в рецесията против ковид. " Това е оценката на някогашния финансов министър Симеон Дянков.

По думите му в България стъпките против ковид са верни, само че трябвало да се фокусираме върху здравната рецесия. Той дефинира схемата " 60/40 " и грантовите оферти към бизнеса като доста потребни, само че бизнесът и семействата нямало да стигнат надалеч.

Дянков предвижда, че икономическият спад в България ще бъде сред 6 и 10%. Трябва да се готвим за няколко тежки месеца след излизането от рецесията, предизвести Дянков.

Първите ограничения за стопанската система също били доста положителни, само че провокациите пред нея занапред започвали. Туризмът е най-засегнат и летният сезон ще бъде сложен, само че имало и други браншове, като бизнеса с авточастите, които също са наранени от рецесията с ковид.

Дянков посъветва финансовият министър Владислав Горанов за малко повече благотворителност за в бъдеще, тъй като рецесията ще нанесе повече вреди освен, до момента в който сме в карантина. Цели браншове ще страдат с години. " За това време би трябвало да бъдем великодушни към семействата и бизнеса ", настоя той и уточни, че държавното управление би трябвало да се концентрира върху хората, които нямат непрекъсната работа.

Бившият финансов министър не се тормози, че държавното управление може да падне, тъй като в здравна посока прави положителни стъпки. " Трябва да бъдем съществени в здравната рецесия, тъй като в случай че не сме съществени в този момент, рецесията ще продължи още доста месеци. Да, може да се губи доверие, само че това е верният ход ", безапелационен беше Дянков.

" Никой няма рецепта за рецесията, която е друга от предходните. В момента има рецесия на търсенето и предлагането ", уточни Дянков и добави, че към момента няма страна, която се оправя ослепително в пандемията. Той добави, че в рецесия най-важното е да взимаш бързи решения и да се поправяш, когато сбъркаш. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР