Европа иска по-бърз и по-евтин железопътен транспорт.Новото изискване за скорост,

...
Европа иска по-бърз и по-евтин железопътен транспорт.Новото изискване за скорост,
Коментари Харесай

Европа иска по-бърз и по-евтин железопътен транспорт

Европа желае по-бърз и по-евтин железопътен превоз.

Новото условие за скорост, с цел да се подсигурява, че влаковете по главната железопътна мрежа могат да се движат със 160 km/h или по-бързо, ще бъде въведено до 2040 година, предложи Европейската комисия.

Трансграничните пътувания, в това число с нощни влакове, ще бъдат насърчени посредством намаление на цените на билетите и вероятно посредством понижаване на таксите за достъп до коловозите, с които се сблъскват железопътните компании.

Заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс, който показа предложенията 27-те държави-членки на блока, сподели, че изпълнителната власт на Европейски Съюз също ще прегледа опцията за въвеждане на освобождение от Данък добавена стойност за железопътните билети, съобщи през днешния ден.бг.

" Ще ускорим времето за пътешестване и ще улесним построяването на конкурентна железопътна мрежа в цяла Европа. През идната година ще стартира работа с 15 пилотни плана за възстановяване на железопътните услуги на дълги дистанции в главните влакови коридори – билетите за трен би трябвало да бъдат по-лесни за намиране, запазване и закупуване на атрактивни цени. В този подтекст ще разгледаме и освобождението от Данък добавена стойност за интернационалните железопътни билети ", сподели Тимерманс.

Комисията от дълго време приказва за революционизиране на европейските железопътни пътувания. Европейски Съюз си сложи за цел да удвои високоскоростния железопътен трафик до 2030 година и да го утрои до 2050 година в опит да понижи въглеродните излъчвания от превоза с 90% през идващите три десетилетия. Според специалисти обаче трансграничните направления остават скъпи и излишно мудни.

Европейската капиталова банка ще даде 8,7 милиарда евро на фирмите за закупуване на нови вагони и обвързвано с тях съоръжение.

Предложенията са част от по-широко преразглеждане на насоките на блока за развиване на трансевропейската транспортна мрежа, която има за цел да свърже 424 града и да направи пътуването по пътищата, водните и железопътните пътища в района по-устойчиви. Градските региони също ще би трябвало да изготвят по-строги проекти за възстановяване на превоза в границите на градските граници.

Очаква се Европейски Съюз да пропусне задачата си да разполага с 31 000 км високоскоростна железопътна линия в употреба през идващите осем години. Националните държавни управления, а не комисията, вземат решения за високоскоростни железопътни планове и макар че Европейската централна банка (ЕЦБ) даде обилни равнища на заеми, Брюксел мъчно съумява да насърчи вложенията в трансгранични пътувания.

Високите такси за достъп до коловозите и възходът на нискотарифните полети от дълго време се показват като аргументи за спада на нощните влакове в Европа.

Понастоящем единствено 7% от трансграничния пътнически трафик се прави по железопътен превоз, а трансграничните нощни услуги са намалели с две трети през последните 20 години.

Железопътните пасажери в Европейски Съюз, които желаят да пътуват през границите, постоянно би трябвало да пазарят в уеб страници на голям брой страни и компании, с цел да резервират пътуванията си – нещо, което блокът желае да хармонизира със законодателно предложение идната година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР