Европа иска да върви с бързи стъпки към заменянето на

...
Европа иска да върви с бързи стъпки към заменянето на
Коментари Харесай

Инвестиция за €2 милиарда: Испания прави първа гигафабрика за батерии за електромобили

Европа желае да върви с бързи стъпки към заменянето на стандартните коли по пътищата ѝ с електрически модели. Но за задачата Стария континент би трябвало да реши един огромен проблем за промишлеността - доставките на акумулатори.

Държавите в района имат опция да завоюват от капацитета за разгръщане на тази ниша, а Испания е още един образец за това. В страната ще бъде построена гигафабрика за производството на акумулатори на стойност от 2 милиарда евро, която би трябвало да сътвори директно и индиректно 30 000 работни места.

Това възнамерява алианс от 23 компании, измежду които и автомобилния производител Ford, обединени под името La Alianza Valenciana de Baterias, оповестява испанското издание El Economista.
 Първата английска
Първата английска " гигафабрика " за акумулатори се мести

Още един удар по автоамбициите на Уелс

Заводът ще бъде построен във Валенсия, като от локалната власт се надяват да привлекат за плана средства по Плана за възобновяване на Европа.

Сред главните участници в публично-частното партньорство е Ford от обичайните автомобилни производители. Водещата за плана компания е профилираната в създаването на технологии и съставни елементи за електрическа енергия Power Electronics.

През януари Европейския съюз разгласи самодейност, която подсигурява вложения от 2,9 милиарда евро за стимулиране на производството на акумулатори.
 SK Innovation влага $2,3 милиарда в цех за акумулатори в Унгария
Мегазавод за $2,3 милиарда: Най-голямата база за акумулатори за електрически автомобили ще бъде в Източна Европа

Базата би трябвало да проработи до 2028-а, а там ще бъдат наети 2500 души

Седмица по-късно стана ясно, че първият мегазавод за литиевойонни акумулатори на континента ще сбъде построен в Унгария от южнокорейската компания SK Innovation.

Тогава от държавното управление в Будапеща оповестиха, че компанията възнамерява да влага 2,3 милиарда $ в проета си. Заводът ще се намира на 50 километра югозападно от Будапеща и ще има индустриален потенциал от 30 гигават часа годишно. Там ще бъдат отворени 2500 работни места.

Това ще бъде третата ѝ база за производството на акумулатори за електрически автомобили в Унгария. Строителството ѝ би трябвало да завърши през 2028 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР