Европа иска да се забрани производството на роботи, които могат

...
Европа иска да се забрани производството на роботи, които могат
Коментари Харесай

Европа иска забрана за роботи убийци

Европа желае да се забрани производството на роботи, които могат да убиват, до момента в който в Съединени американски щати позицията е доста по-смекчена. Това съобщи в „ Денят онлайн “ по NOVA NEWS доктор Мариана Тодорова, академик футуролог от Българска академия на науките.

„ Стига се до въпроса би трябвало ли да се допусне надзор на изкуствен интелект върху нуклеарно оръжие. Ирационалността и човешката сензитивност няма по какъв начин да бъде част от робот и неестествен разсъдък ", безапелационна е тя.

"Изкуственият разсъдък наложително би трябвало да бъде следен от индивида. Част от софтуерната общественост отхвърля всевъзможни регулации. Човечеството няма единно мнение по това какво е морално и етично. Трябва да се направи една минимална рамка за това, което е неприемливо да се прави, и тогава да бъде обучаван изкуствения разсъдък ", счита ученият.

Според нея роботите са внедрявани още преди пандемията от COVID-19, само че през последната година това се ускори, а има сфери, където човешкият труд е напълно сменен.

„ Коронавирусът сътвори предпоставки за роботизация и цифровизация ", посочи доктор Тодорова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР